Universitatea Pontificală „Sant’Anselmo” din Roma a dedicat un simpozion Părintelui Dumitru Stăniloae

Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei a participat sâmbătă la simpozionul „Pentru o teologie filocalică: contribuția teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae la viziunea creștină”, găzduit de Universitatea Pontificală „Sant’Anselmo” din Roma la 120 de ani de la nașterea și 30 de ani de la mutarea la cele veșnice a teologului român.

Episcopul Ortodox Român al Italiei a evocat trăsăturile specifice care au caracterizat personalitatea, viața și opera Părintelui Dumitru Stăniloae.

Pr. prof. Fernando Rivas, vice-rectorul Universității Pontificale „Sant’Anselmo” și Antonio Manzela, coordonator științific la Universitatea „Sapienza” din Roma, au transmis mesajele instituțiilor academice organizatoare.

Au susținut comunicări: Pr. Michel Van Parys, stareț emerit al Mănăstirii „Sfânta Cruce” din localitatea belgiană Chevetogne, dr. Alessia Brombin, profesor universitar la Universitatea Pontificală „Sfânta Cruce” din Roma și inițiatoarea simpozionului, Pr. Elia Citterio, monah al Comunității Fraților Contemplativi ai lui Iisus, pr. Daniele Cogoni, profesor la Institutul Teologic „Marchigiano” din Ancona, și doamna preoteasă dr. Violeta Popescu, coordonatoarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano.

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Centrul Cultural Italo-Român din Milano se numără printre instituțiile sub patronajul cărora s-a desfășurat evenimentul.


Pr. prof. Dumitru Stăniloae (29 noiembrie 1903 – 5 octombrie 1993) este una dintre figurile proeminente ale teologiei europene din secolul al XX-lea și cel mai mare teolog român al secolului său. A lucrat, vreme de 45 de ani, la traducerea Filocaliei sfintelor nevoințe ale desăvârșirii (12 volume).

În perioada 1958-1963, a fost arestat și încarcerat la penitenciarul Aiud. În anul 1981, a fost numit Doctor Honoris Causa al Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris și a primit, la Londra, Crucea Sf. Augustin din Canterbury. În 1990, a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar, în 1991, membru titular.

Foto credit: Episcopia Italiei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente