Universitate de vară pentru românii de pretutindeni

În localitatea Izvorul Mureșului, din județul Harghita, se desfășoară, în perioada 11-15 august, a 12-a ediție a Universității de vară a românilor de pretutindeni, informează Ziarul Lumina. Aproximativ 100 de persoane, tineri din România, Republica Moldova și alte țări, reprezentanți ai comunităților românești din străinătate, parlamentari români și moldoveni, precum și profesori universitari, participă la acest eveniment.

Ediția de anul acesta a Universității de vară de la Izvorul Mureșului a început luni 11 august, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, cu un moment de rugăciune și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei. „În acest post al Adormirii Maicii Domnului, Dumnezeu ne-a chemat aici în munți, așa cum odinioară strămoșii noștri se retrăgeau din fața invaziilor. De data aceasta ne retragem și noi pentru a ne putea împărtăși prin cuvânt stările noastre sufletești dintr-o parte și alta a Carpaților și dincolo de aceste frontiere încă vremelnice ale României. Așteptăm cu nerăbdare să ne împărtășiți din cele ce trăiți printre străini, cum vă este viața, ce speranță de mai bine aveți pentru cei care sunt departe de patria-mamă. Am început aceste cursuri de la Universitatea de vară cu o sfântă rugăciune, arătând că peste tot este puterea lui Dumnezeu și, dacă din punct de vedere social avem anumite relații între noi și state, trebuie să existe o relație permanentă între neamul nostru românesc și Dumnezeu. Dumnezeu a iubit și iubește neamul nostru și așteaptă de la noi recunoștință și deschiderea inimilor noastre, căci, mai presus de orice, numai Dumnezeu poate să aducă așteptata mângâiere a fiilor neamului nostru românesc”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

Universitatea de vară de la Izvorul Mureșului este organizată de: Centrul Cultural Toplița, Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București) și Centrul European de Studii Covasna-Harghita. Reuniunea se desfășoară, de asemenea, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni al Institutului Cultural Român, al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. „Cele mai importante probleme ridicate la discuțiile Universității de vară sunt în legătură cu semnalul pe care trebuie să-l dea statul român și responsabilitatea pe care trebuie să o arate față de orice cetățean român care, cu voia sau fără voia sa, trăiește în zone care nu sunt în componența României. Apoi se reclamă lipsa principiului reciprocității. România acordă drepturi lărgite minorităților naționale de pe teritoriul ei, dar nu solicită aceleași drepturi pentru comunitățile românești din străinătate, și avem exemplu cazul românilor de pe Valea Timocului. Problemele ridicate sunt punctuale și legate de solidaritatea și susținerea cetățenilor români care au nevoie de sprijinul țării-mamă”, a spus Ioan Lăcătușu, membru în conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Lucrările Universității de vară se vor încheia vineri, 15 august. Invitații vor participa la Sfânta Liturghie de hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureșului. În aceeași zi va avea loc o seara românească, cu tradiționalul foc de tabără și un spectacol oferit de Institutul Cultural Român.

Comentarii Facebook


Știri recente