Uniunea Europeană împlinește 29 de ani de la înființare

Uniunea Europeană împlineşte marţi 29 de ani de la înfiinţare, prin intrarea în vigoare în 1 noiembrie 1993 a Tratatului de la Maastricht.

Documentul a fost semnat în 7 februarie 1992 de cele 12 state care formau la acea dată blocul comunitar: Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania şi Marea Britanie.

De la data intrării în vigoare a tratatului, încă 16 state au aderat la Uniunea Europeană şi au adoptat regulile stabilite de Tratatul de la Maastricht şi de tratatele care i-au urmat acestuia.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Această dată a fost propusă la Summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles în 18 iunie 2004.

România a semnat Tratatul de aderare în data de 25 aprilie 2005 la Abația Neumünster din Luxemburg.

Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 27 de state membre situate în Europa. Marea Britanie s-a retras din UE în 31 ianuarie 2020.

Uniunea Europeană are o suprafață de 4.475.757 km2 și o populație estimată de aproximativ 513 milioane locuitori. UE a dezvoltat o piață unică internă printr-un sistem standardizat de legi care se aplică în toate statele membre.

Politicile UE vizează asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adoptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici comune privind comerțul, agricultura, pescuitul și dezvoltarea regională.

Foto credit: public domain

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente