Uniți în Diversitate de Ziua Europei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au participat joi, 9 mai 2013, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Europei, după cum ne-a precizat Pr. Prof. Dorel Leucea.

În premieră la Oradea, mai multe instituții din municipiu – Primăria, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria” și Filarmonica de Stat din Oradea – s-au reunit pentru a realiza un eveniment deosebit și pentru a sărbători unitatea și diversitatea Europei. Desfășurat în centrul orașului, în prezența unui public numeros, evenimentul „Uniți în Diversitate” a implicat toate școlile din Oradea, care au amenajat standuri de prezentare pentru statele membre europene. Fiecare școală implicată a reprezentat o țară din Uniunea Europeană, prezentând simbolurile și caracteristicile ei, dar și costumele naționale ale statului respectiv. Uniunea Europeană a avut propriul stand, de unde cei interesați au putut afla informații despre instituțiile europene.

România a beneficiat de cel mai mare stand, realizat prin eforturile a trei școli: Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Școala Gimnazială „Ioan Slavici” și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”. Elevii școlii noastre – Narcisa Dumea, Șerban Raț, Alexandra Danșa, Rareș Naghi, Dragoș Butaru (clasa a VII-a A), Adelina Negruțiu, Adelina Tonț, Victor Man, Melinda Marian, Eliza Naca (clasa a VIII-a A) – coordonați de profesorii Lavinia Scriminți, Adriana Oprea și Florin Oros au realizat un panou de prezentare împodobit cu portrete ale reprezentanților neamului românesc care au excelat în diverse domenii (oameni de știință, inventatori, scriitori, sportivi celebri, muzicieni, pictori, sculptori), cu imagini ale unor preparate culinare tradiționale românești și cu instantanee ale unor obiective turistice din țara noastră. Au fost expuse diferite obiecte tradiționale românești: farfurii ceramice din diferite zone etnografice (Bihor, Sălaj, Maramureș), ulcioare, străchini, obiecte de artizanat, obiecte meșteșugărești, mâncăruri tradiționale etc. Elevii au editat materiale informative despre țara noastră, cuprinzând atracții turistice, un scurt istoric, rețete tradiționale, dând la fața locului o sumedenie de date despre aceasta.

Pe scena amenajată alături de standurile de prezentare au urcat apoi, pe rând, elevi de la fiecare școală implicată în proiect. Școlarii au cântat și au dansat, în aplauzele colegilor de la alte școli, ale părinților ori bunicilor, dar și ale trecătorilor care s-au oprit să admire standurile și să urmărească prestația lor artistică. Elevii școlii noastre – Andrei Cionca și Cosmin Petrila din clasa a XII-a A – alături de partenerele lor, au prezentat câteva dansuri românești, în timp ce Călin Cozma din clasa a X-a A a încântat publicul prezent prin măiestria interpretării instrumentale a folclorului bihorean. La final, toți elevii au defilat cu steagurile țărilor Uniunii Europene.

Manifestarea s-a bucurat de prezența domnilor Mircea Mălan și Ovidiu Mureșan, viceprimarii urbei de pe Crișul Repede, a domnului Daniel Negrean, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dar și a altor reprezentanți din Parlamentul României și Parlamentul European, care au lăudat evenimentul de la Oradea și au transmis un mesaj pro-european tinerilor, subliniind faptul că proiectul european este un proiect al păcii, un proiect care privilegiază diversitatea și o respectă.

Prin diversitatea simbolurilor, costumelor populare și a tradițiilor țărilor europene, elevii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, alături de ceilalți elevi participanți la proiectul „Uniți în Diversitate” au putut să cunoască o parte din specificul și din bogăția fiecărei țări europene și să conștientizeze că și România poate sta cu demnitate alături de aceste țări în Marea Familie Europeană prin bogăția tradițiilor și a obiceiurilor, care fac parte integrantă din cultura și spiritualitatea poporului român.

Comentarii Facebook


Știri recente