Unica parohie din țară ocrotită de Sf. Simeon Noul Teolog se pregătește de hram

Parohia Mănăstirea Cașin I din județul Bacău se pregătește de hram. Sâmbătă este sărbătoarea Sfântului Simeon Noul Teolog, iar parohia este unica din țară ocrotită de sfânt.

Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu a anunțat programul sărbătorii.

Vineri seară va fi oficiată slujba Pavecerniței și Privegherea. Răspunsurile la strană vor fi date de Corala Diaconia a Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

Sâmbătă, 12 martie, de la ora 09:00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de trei arhierei: Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Vor mai participa Arhim. Benedict Sauciuc, Starețul Mănăstirii Neamț, Arhim. Arsenie Popa, Starețul Mănăstirii Sihăstria Neamțului și alți stareți și starețe, monahi și monahii.

Răspunsurile la strană vor fi date de Corala Armonia din Constanța.

După slujbă, va fi sfințit altarul de vară al parohiei, care va purta hramul celor trei sfinți ocrotitori ai Anului Comemorativ 2022 în Patriarhia Română: Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț.

„Vom sărbători o mie de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog prin prezența a numeroși monahi și monahii, deoarece clericii de mir sunt chemați sâmbătă să slujească Pomenirea Morților în parohiile lor”, a remarcat Părintele Protopop Ioan Bârgăoanu.

„Dar tocmai acest lucru este minunat. Simt că sfântul se vrea (re)descoperit de noi în rugăciune și isihie”, a adăugat Protopopul de Onești.

El mai spune că simte ajutorul sfântului în organizarea hramului: „Toți cei invitați mi-au răspuns cu bucurie”.

Sărbătorile hramului la Parohia Mănăstirea Cașin I vor continua și în ziua următoare, Duminica Ortodoxiei, când răspunsurile la strană vor fi date de Corul Filomelos din Borzești.

Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopopul de Onești, este parohul unicei biserici din țară care este pusă sub ocrotirea Sf. Simeon Noul Teolog, considerat un precursor al isihasmului și omagiat în cadrul Anului comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Luna trecută, la inițiativa și sub coordonarea Protopopului de Onești, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a organizat Simpozionul Internațional „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în mileniul III”, acțiune care s-a încadrat în Anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Vezi și:

Foto credit: Parohia Mănăstirea Cașin I

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente