Ungaria: Festivitate dedicată minorităților etnice la Bichișceaba

Sala festivă a Primăriei din Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, a găzduit luni evenimentul dedicat Zilei Minorităților etnice din localitate. În orașul din țara vecină, în care trăiesc circa 60.000 de locuitori, sunt prezente 5 minorități etnice: slovaci, români, polonezi, germani și romi, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

Ziua Minorităților, care se organizează anual în perioada Postului Crăciunului, cuprinde câte un scurt program cultural specific fiecărei grup:

  • Din partea minorității poloneze, programul cultural a cuprins un scurt concert oferit de un cor polonez din localitate;
  • Slovacii au fost reprezentați de un grup de copii de la o grădiniță slovacă din Bichișceaba;
  • Germanii s-au prezentat cu un recital din muzică de Mozart, interpretat de cvartetul Alföld;
  • Minoritatea română a prezentat un program de colinde și dansuri populare românești interpretate de membrii Ansamblului Codrenii din Roșia;
  • Autoguvernarea Romă a fost reprezentată de un program oferit atât de copii de la grădiniță, cât și de o formație de jazz.

În cadrul evenimentului a fost acordată câte o plachetă, din partea Autoguvernării Minorității Locale respective, pentru un reprezentant de seamă al ei care s-a remarcat în cursul anului trecut.

La manifestarea ajunsă la cea de-a 16-a ediție au fost prezenți 150 de invitați. Printre aceștia s-au numărat: Szarvas Péter, Primarul orașului Bichișceaba, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Eugen Gagea, Prodecanul Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad și Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU).

La final, Autoguvernarea Românească Locală din Bichișceaba a oferit o recepție în cinstea oaspeților români din Beiuș, a oficialităților românești din Giula și a românilor din Bichișceaba.


În Bichișceaba (Békéscsaba), orașul reședință de județ al județului Bichiș (Békés) trăiesc astăzi aproximativ 1.000 de persoane de români. Aici funcționează și o biserică românească, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost sfințită în anul 1837.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria

Comentarii Facebook


Știri recente