Un simpozion Martor la Paris

În cripta Bisericii „Saint Sulpice” din Paris, unde ființează Parohia românească „Sfânta Parascheva și Genoveva”, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, s-a desfășurat sâmbătă, 9 februarie 2013, a patra ediție din ciclul „Martor”, simpozion dedicat mărturisitorului creștin Ioan Ianolide, informează Ziarul Lumina.

Manifestarea a debutat în biserica românească cu Sfânta Liturghie și un parastas pentru mărturisitorul Ioan și cei întemnițați în perioada comunistă. Simpozionul s-a desfășurat în prezența IPS Iosif, PS Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, și a unui numeros public format din credincioși ortodocși români și francezi. Prima parte a constat în masa rotundă „Căutarea eroilor uitați”, la care au participat Înalt Preasfințitul Iosif și foștii deținuți politici: părintele Nicolae Bordașiu, de la Biserica „Sfântul Silvestru” din București, Jacques Iamandi, Dionisie Stoenescu și Marcel Petrișor, care au dat mărturie despre rezistența prin spiritualitate a deținuților condamnați la ani grei de închisoare în anii â50 de către autoritățile comuniste.

Partea a doua a simpozionului s-a consumat prin conferința istoricului Adrian Nicolae Petcu, de la București, care a adus în atenția publicului o serie de date biografice inedite și fragmente din mărturisirea de credință a lui Ioan Ianolide. De asemenea, a fost vernisată o expoziție fotodocumentară, realizată în parteneriat cu CNSAS, despre suferința și mărturisirea lui Ioan Ianolide așa cum se găsesc în arhivele Securității. În final, a fost proiectat filmul „Trei Crăciunuri”, realizat de Cristina Chirvasie de la Televiziunea Română, după un scenariu propus de Ioan Ianolide în cartea „Întoarcerea la Hristos”.

Ciclul „Martor 4 – Ioan Ianolide” reprezintă o inițiativă inedită în spațiul religios românesc, grație eforturilor depuse de părintele Emilian Marinescu, consilierul Departamentului cultural al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale.

Comentarii Facebook


Știri recente