Un secol de la nașterea preotului mărturisitor Nicolae Bordașiu: Nu am nici o armă în afară de Sfânta Scriptură

În data de 22 mai se împlinesc 100 de ani de la nașterea preotului mărturisitor Nicolae-Ioan Bordașiu. „Vă așteptam. Să știți că nu am nici o armă în afară de Sfânta Scriptură”, le-a spus părintele celor care au venit să îl aresteze după 7 ani de pribegie.

Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în satul Sabolciu din judeţul Bihor. A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti și a făcut parte din grupul de tineri al Mișcării Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim.

În anul 1948 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. De la aflarea verdictului a pribegit 7 ani prin satele din Bihor, fiind prins de Securitate în anul 1955. A făcut 9 ani și 2 luni de închisoare, după cum a mărturisit într-un interviu acordat Ziarului Lumina, în anul 2017.

„Am avut cu mine peste tot Sfânta Scriptură, citind-o în această perioadă de vreo cinci ori din scoarță în scoarță. A fost cea mai frumoasă și cea mai profundă lectură a vieții mele. În tot acest timp plecam dintr-o localitate în alta, dar întotdeauna Bunul Dumnezeu m-a ocrotit. La finalul acestei perioade, prin 1955, eram destul de istovit”.

Au urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.

Eliberare

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul „Ioan Cantacuzino”, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oară în România gama globulina din sânge retroplacentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Preotul Profesor Dumitru Stăniloae.

În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut de la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.

Părintele Nicolae Bordașiu a fost decorat în anul 2017 cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

În data de 9 noiembrie 2018, la vârsta de 94 de ani a trecut la viața veșnică, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov.

Pomenire

Episcopul Siluan al Ungariei a oficiat marți o slujbă de pomenire la Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală, unde a slujit Părintele Bordașiu aproape trei decenii.

Preasfinția Sa a subliniat că preotul mărturisitor „a fost cunoscut și apreciat de românii din țara vecină pentru că, în urmă cu mai bine de 200 de ani, când s-a întemeiat una dintre cele mai importante parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, de la Micherechi, oameni harnici l-au adus de dincolo de granițe pe un înaintaș al părintelui, preotul Ioan Bordaș, pe care românii de acolo și l-au amintit, prețuindu-l pe urmașul său”.

Românii din Micherechi l-au cinstit pe urmașul celui care a contribuit la înființarea comunității lor și i-au îndeplinit una dintre dorințele sale, aceea de a construi „o troiță din marmură, pe care a numit-o Monumentul strămoșilor și care a fost amplasată în parcul din fața bisericii românești din Micherechi, pe care sunt trecuți înaintașii sfinției sale, care au avut un rol important în viața acestei comunități”, a explicat ierarhul.

La slujbă a participat și prezbitera Rodica-Gabriela Bordașiu, soția Părintelui Nicolae Bordașiu.

Foto credit: Ziarul Lumina


Știri recente