Un nou proiect educațional va fi implementat de ATOR în liceele ieșene

Proiectul „Investește în TINE(ri). #Experiență.#COOL(tură). #Formare” vizează dezvoltarea relațiilor între domeniile: cultural, de tineret și educațional prin organizarea de activități specifice în liceele ieșene.

Noul proiect al Asociației Tineretul Ortodox Român (ATOR) este finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Concursul Local de Proiecte pentru Tineret 2018.

În perioada 1 august – 15 decembrie 2018 tinerii ieșeni vor putea participa la:

 • 5 Seminarii de formare – 100 de tineri pentru 100 de ani Generația Centenar (Sesiuni: Despre valorile care ne unesc ca neam; Femeile care au făcut unirea; O istorie pentru tineri; Generația Centenar) în liceele partenere.
 • Un concurs de cunoștințe generale – 100 de ani de la Marea Unire. Să ne întoarcem înainte!, Municipiul Iași, 50 de participanți, decembrie 2018;
 • Două training-uri de soft skills (de o zi) cu tema Vorbire liberă și Comunicare;
 • 12 ateliere de creativitate (câte 3 în fiecare locație) în cadrul a 4 licee partenere care să permită transmiterea semnificațiilor semnelor cusute pe costumul popular românesc, dar mai ales posibilitatea ca aceștia să exerseze si să învețe să realizeze diverse obiecte (ex.: trăistuțe) folosind semnul crucii, al soarelui, pomul vieții, colț de lup și să afle semnificațiile acestora.
 • Festivalul Bucuriei, ediția a IVa împărțit pe trei secțiuni:
  • Spectacol folcloric – Concertul Unirii desfășurat în ziua de 26 august 2018 în Grădina Palas în intervalul orar 14:30-16:00; Vor participa tinerii pasionați de cântecul și dansul popular, membri ai diferitelor ansambluri folclorice din zona Iașului, care vor prezenta patrimoniul cultural al zonei Moldovei tinerilor aflați la Iași la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și ASCOR Iași, parteneri și în acest proiect.
  • Târgul Meșterilor și Meșteșugurilor organizat în parteneriat cu Asociația COMMUNIO și cu Asociația ART-Meșteșugurile Prutului (25-26 august 2018, 15 mesteri populari), Grădina Palas – parte din Festivalul Bucuriei în care meșterii populari vor desfășura ateliere demonstrative care să permită interacționarea directă cu tinerii, promovarea directă a meseriilor tradiționale prin practicarea și vizionarea acestora (participanții vor putea să încodeieze ouă sau să realizeze măști, împletituri din nuiele, din sfori, să vadă cum se împâslează lâna, etc.);
  • Expoziție de Costume Populare în aer liber – 25-26 august 2018, Grădina Palas și organizarea interiorului unui case țărănești din zona Moldovei, în colaborare cu muzeul mobil Aleph;
 • Tânărul Ieșean – eveniment de formare de o zi adresat tinerilor (11 noiembrie 2018) – Despre valorile care unesc un neam.

Scopul proiectului îl reprezintă formarea tinerilor și stimularea interesului acestora pentru cunoașterea istoriei/evenimentelor/personalităților care au marcat destinul României, în vederea valorificării tradițiilor culturale locale  promovând educația non-formală, voluntariatul și încurajând partenerii să dezvolte proiecte inovative/integrate pentru 1022 de tineri (14-35 ani) din Iași, precizează comunicatul remis Agenției de știri Basilica.

ATOR Iași

Asociația Tineretul Ortodox Român, filiala Iași, a fost constituită în anul 2009 în baza OG 26/2000, fiind o organizație de tineret nonguvernamentală, apolitică și non-profit.

Misiunea acesteia este de a promova credința și spiritualitatea ortodoxă în contextul local în rândul tinerilor proveniți cu precădere din mediul liceal, în dialog cu tradițiile și cultura europeană.

Valorile care ghidează activitatea membrilor ATOR Iași sunt: implicare activă, încredere, egalitate, angajament, responsabilitate, profesionalism, transparență, perseverență, inovație, parteneriat și voluntariat.

Activitățile asociației sunt organizate în 8 departamente: Cultural, Liturgic, Sportiv, Social, Relații Externe, Drumeții și Pelerinaje, Resurse Umane și Formare, Media – Comuncații și Relații Publice și acoperă o gamă vastă de domenii: artă, tradiție, cultură, educație, dezvoltare economică, socială și organizațională, turism, asistență socială, filantropie și voluntariat.

Mai multe informații despre acest proiect și despre alte activități puteți afla consultând site-ul oficial al instituției.

Foto: iStock

Comentarii Facebook


Știri recente