Un nou locaş de cult pentru pacienţii spitalului de oncologie din Bistriţa

Biserica Spitalului de Oncologie din Bistrița, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, protectorul bolnavilor de cancer, a fost sfinţită sâmbătă, 30 iulie 2016, de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşurului şi Sălajului, informează Radio Renaşterea.

Slujba de târnosire a început în jurul orei 9:00 și a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată de ÎPS Andrei, pe un podium special amenajat în curtea spitalului. Alături de Înaltpreasfinția Sa a slujit un sobor de peste 20 de preoți, din care au făcut parte părinții protopopi din Bistrița, Beclean, Năsăud, Dej, Gherla și Huedin. La slujbă au luat parte cadre medicale și pacienți ai spitalului județean, stareți de la mai multe mănăstiri din Eparhie și mulți credincioși din oraș.

În cadrul cuvântului de învățătură Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe toți cei ce au participat la slujbă să nu rămână indiferenți la suferința celor din jur. La finalul Liturghiei, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Prof. Univ. Dr. Mircea Gelul Buta a primit din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul României, Ordinul „Sfinții Constantin și Elena”, iar preotul Nicolea Conț, care de 14 ani intreprinde acţiuni de voluntariat la trei din secții ale spitalului județean din Bistrița, a fost ridicat la rangul de iconom, a transmis pentru radio Renașterea părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican.

Locașul de cult, construit în stil bizantin în curtea unității medicale de pe strada Alba Iulia, este al treilea locaș de rugăciune realizat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, toate cele trei fiind ridicate la inițiativa directorului unității medicale, prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta, care și-a dorit prin acest proiect o reîntoarcere la medicina creștină.

În 1998 a fost sfinţit paraclisul din incinta clădirii principale a Spitalului de Urgenţă, iar în 2011 a fost sfinţită o biserică ce poartă hramul „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma și Damian” în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

 

Comentarii Facebook


Știri recente