Un nou centru social pentru copiii sibieni

Cel mai nou centru social din Sibiu patronat de o parohie s-a inaugurat recent la Biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul Turnișor. Centrul social-educațional „Sfântul Nicolae” oferă servicii de after-school și o masă caldă copiilor proveniți din familii cu nevoi sociale, astfel încât micuții să aibă în continuare aceleași rezultate bune la învățătură, informează Ziarul Lumina.

Cartierul sibian Turnișor moștenește o veche istorie a unui sat săsesc, numit Neppendorf și atestat documentar în secolul al XIV-lea. Comunitatea de români de aici a fost minoritară pentru foarte mult timp. Documentele ne arată că la până la începutul secolului al XIX-lea trăiau aici între 60 și 80 de familii de români, iar mai apoi numărul lor a crescut la 120. Prin eforturi deosebite, românii din Neppendorf, viitorul cartier Turnișor al Sibiului, au reușit să-și zidească o biserică de piatră în perioada 1811-1812. Lăcașul de cult închinat Sfântului Nicolae a devenit inima comunității de români și a rămas până astăzi unul dintre simbolurile cartierului.

Inițial, a fost zidită partea navei din prezent, iar turnul a fost ridicat mai târziu, în perioada 1885-1886. Arhitectura prezintă foarte multe elemente din stilul bizantin, iar pictura a fost realizată în 1981-1982, de vestitul artist Ioan Căzilă.

Masă caldă pentru elevi

Pentru numeroasele familii de români din zilele noastre, Biserica „Sfântul Nicolae” are o importanță deosebită, deoarece este locul unde participă la slujbele religioase și la diferitele activități dedicate familiilor și persoanelor singure. Cea mai nouă dintre ele, cu un caracter permanent, este cea de after-school pentru opt elevi cu rezultate bune la învățătură, dar cu provocări sociale în familie. Copiii primesc la Centrul social-filantropic și educațional, amenajat într-o clădire de lângă biserică, o masă caldă și ajutor de la cadre didactice voluntare pentru a-și face lecțiile. Instituția socială a fost înființată cu sprijinul Parohiei Turnișor I, printr-un parteneriat cu Școala Generală Nr. 10 din cartier și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Departamentul de Cercetare Pedagogică. Câteva cadre didactice și studenți și-au exprimat dorința de a oferi voluntar servicii de after-school unor elevi defavorizați social din cartier pentru a le îmbunătăți situația școlară. „Am avut de mult timp în gând să facem un astfel de proiect, iar mai apoi ne-am întâlnit cu reprezentanții Școlii Nr. 10 și ai universității sibiene, și noi, ca parohie, oferim spațiul, mâncarea, rechizitele și alte lucruri necesare copiilor. Procesul educațional este asigurat de cadrele didactice de la Școala Generală Nr. 10 și de la universitate, alături de studenți”, ne-a spus preotul paroh Ciprian Creangă.

Beneficiile proiectului

Proiectul de la Biserica „Sfântul Nicolae” este și în atenția Universității „Lucian Blaga”. Specialiști din cadrul instituției de învățământ superior monitorizează evoluția școlară a elevilor din acest centru și întocmesc rapoarte în privința eficienței unor astfel de proiecte educaționale. Pe lângă aceasta, cadre didactice de la școala amintită și voluntari din parohie se ocupă îndeaproape de elevii înscriși la activitățile centrului. „Copiii au fost selectați de doamnele învățătoare de la clasele I-IV, câte doi copii pe clasă, proveniți din familii defavorizate socio-economic. Copiii au mult potențial și cu ajutorul acestui proiect suntem siguri că o să progreseze și că vor avea rezultate din ce în ce mai bune la învățătură”, ne-a spus directoarea de la Școala Generală Nr. 10, prof. Maria Marcu. Pe viitor, Parohia Turnișor I își propune extinderea centrului social, pentru a oferi aceste servicii social-educative la cât mai mulți elevi din cartier. Până atunci, nici ceilalți elevi ai parohiei nu sunt trecuți cu vederea. Periodic, serbările și evenimentele dedicate copiilor sunt evenimente ce se bucură de o largă prezență în rândul copiilor din Turnișor.

„Biserica din cartierul meu”

Una dintre activitățile de la Biserica „Sfântul Nicolae” la care copiii au participat în număr foarte mare a fost un concurs de desene. Micuții au avut posibilitatea să-și demonstreze calitățile de artiști într-un cadru plăcut, sub supraveghere de specialitate și cu multe alte activități adiacente, toate menite să-i familiarizeze cu biserica din parohie și cu tot ceea ce înseamnă viața unei parohii. „Am încercat de la început să-i apropii pe copii de biserica noastră. Am fost surprins când am venit în această parohie, de la o parohie de țară, să aflu că nu toți copiii știau unde este biserica din cartierul lor. În satul unde am fost preot, toată lumea știa unde este biserica. Am considerat că problema cea mare este la noi, fiindcă nu am știut cum să-i apropiem de biserica noastră. Atunci am organizat mai multe evenimente dedicate lor și cel mai de impact a fost concursul de desene”, ne-a explicat părintele Creangă. „Biserica din cartierul meu” a fost un concurs desfășurat de hramul bisericii din 2012, la sărbătoarea Sfântului Nicolae și a rămas în amintirea copilașilor și a credincioșilor ca un eveniment de un real succes. La concurs au fost înscrise peste 320 de desene ale copiilor, iar lucrările au fost expuse în curtea bisericii. O mărturie a concursului a fost păstrată chiar în centrul social pentru copii din incinta bisericii, unde un perete este împodobit cu un frumos desen realizat la concursul amintit. Un alt eveniment deosebit dedicat copiilor a fost serbarea de Crăciun din anul trecut, când copiii de la Grădinița 22 din oraș, împreună cu doamnele educatoare, au organizat o serbare în limba germană, chiar în biserică. Părinții preșcolarilor s-au bucurat mult de cadrul ambiental și de atmosfera duhovnicească în care s-a desfășurat evenimentul.

Publicația parohială

Un important instrument catehetic și misionar al Parohiei Turnișor I este ziarul ce apare periodic și surprinde activitățile parohiei. Numit „Lumină pentru suflet”, publicația Parohiei Turnișor I a ajuns la al șaselea număr și conține un cuvânt de învățătură al preotului paroh, iar altă pagină este dedicată tinerilor din parohie, în care articolele sunt elaborate chiar de aceștia. „Într-o pagină prezentăm aspectele gospodărești de la biserica noastră și din cimitir, iar în altă pagină surprindem evenimentele religioase din parohie și multe alte lucruri legate de Sfintele Taine sau de slujbele religioase”, ne-a mai spus pr. Ciprian Creangă.

În 2011, la 200 de ani de la zidirea bisericii, sărbătoarea bisericii a fost încununată cu prezența cenaclului „Lumină Lină” din Sibiu, coordonat de pr. Cătălin Dumitrean, de altfel o prezență constantă în biserica sibiană. Ocazional, se organizează evenimente deosebite, prin care se reînvie tradițiile strămoșești. Spre exemplu, de Lăsata secului, peste 120 de credincioși participă la o agapă și la tradițiile legate de această zi. În fiecare an, la 8 martie, sunt serbate doamnele văduve, printr-un mic dejun festiv, la care tinerii încântă credincioasele prin recitaluri de vioară sau alte instrumente muzicale. Toate aceste activități se desfășoară în jurul unui program liturgic consistent. Astfel, pe lângă slujbele obișnuite din duminici și din sărbători, vinerea se oficiază Sfânta Liturghie, iar după-amiaza se oficiază un acatist și se citesc diferite rugăciuni și dezlegări. În timpul postului, Sfânta Liturghie este oficiată și miercurea, și vinerea.

Comentarii Facebook


Știri recente