Un nou an de învățământ la Școala Christiana din Cluj-Napoca

Școala „Christiana” din Cluj-Napoca, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și-a deschis luni, 30 septembrie, porțile în cel de-al 18-lea an de activitate, printr-un moment festiv care a avut loc în capela unității de învățământ, informează „Ziarul Lumina”.

Festivitatea a debutat cu oficierea unei slujbe de Te-Deum, în capela școlii, la care au participat elevi, părinți, profesori, precum și reprezentanți ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Cluj-Napoca. Părintele Claudiu Precup, coordonatorul centrului, i-a felicitat pe elevi și le-a urat să aibă spor duhovnicesc în noul an școlar și rezultate cât mai bune, iar profesorilor le-a mulțumit pentru devotamentul oferit în educarea și formarea tinerilor. Urări și îndemnuri la început de an școlar au fost oferite elevilor și de către ceilalți participanți la momentul festiv.

Școala „Christiana” oferă cursuri și meditații, inițiere într-o meserie, consiliere, sprijin material și activități recreative. Complementar, atunci când situația o impune, elevii beneficiază și de alte tipuri de sprijin: înscriere la un medic de familie, întocmirea dosarului pentru obținerea cărții de identitate, facilitarea accesului pentru un loc de muncă, consilierea în vederea alegerii carierei, precum și medierea conflictelor cu familia sau alte persoane.

Programul „A doua șansă”

Aici și-au început cursurile cei 35 de tineri și adulți care s-au înscris, în acest an, la Țcoala Gimnazială „Christiana”, înființată în urmă cu doi ani, școală autorizată și inclusă în sistemul public de învățământ ce se adresează persoanelor care au abandonat școala și care doresc să finalizeze pregătirea școlară obligatorie, de 10 clase.

Pe lângă pregătirea școlară, elevii beneficiază în cadrul programului „A doua șansă” și de pregătire profesională în diferite meserii. La finalul clasei a X-a, elevii primesc o diplomă care să ateste calificarea lor, cu ajutorul căreia se vor putea integra pe piața muncii.

„Abandonul școlar este una dintre problemele des întâlnite la nivelul comunității clujene. Lipsa de educație îl duce pe om la o marginalizare socială, profesională și uneori chiar familială. O persoană care nu și-a finalizat pregătirea școlară de bază este mai vulnerabilă în anumite situații critice, iar din punct de vedere profesional se integrează mult mai greu. Cei care ajung în această situație riscă să intre într-un cerc vicios, din care uneori ies foarte greu sau alteori chiar deloc. Acesta este motivul pentru care Asociația «Christiana» a înființat în 2011 această școală gimnazială pentru a da o mână de ajutor persoanelor aflate în situația de a fi părăsit școala de mult timp și pentru a contribui la rezolvarea acestei probleme a abandonului școlar”, a spus directorul unității de învățământ, pr. Claudiu Precup.

Comentarii Facebook


Știri recente