Un nou administrator pentru Centrul Rezidențial pentru Persoane de Vârsta a III-a din Râmnicu Vâlcea

La Centrul Rezidențial pentru Persoane de Vârsta a III-a din cartierul Ostroveni, din municipiul Râmnicu Vâlcea, a avut loc, miercuri, 24 aprilie 2013, la orele prânzului, conferința de presă prilejuită de predarea instituției de asistență socială de către Primăria Râmnicului către Asociația Vasiliada, organizație patronată de Mitropolia Olteniei, asociație care a câștigat licitația de concesiune organizată de Municipalitate, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La eveniment au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, ing. Emilian Frâncu, Primarul Râmnicului, Viceprimarul Râmnicului Gigi Matei, Părintele Adrian Stănulică, Consilier social al Arhiepiscopiei Craiovei și director al Asociației Vasiliada, Nicolae Buzatu, directorul Centrului Rezidențial, comisarul șef Florian Marin, inspectorul șef al IPJ Vâlcea, ec. Ion Popescu, directorul SC ETA SA, consilieri municipali și alți reprezentanți ai administrației locale.

Mitropolia Olteniei va administra de acum înainte Centrul Rezidențial pentru Persoane de Vârsta a III-a, respectiv noul Cămin de Bătrâni din cartierul Ostroveni, care va fi inaugurat în curând. Licitația organizată de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea pentru acest cămin de bătrâni a fost câștigată de Asociația Vasiliada – reprezentantă a Mitropoliei Olteniei.

În cadrul conferinței organizată cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a prezentat asistenței proiectul de la Râmnicu Vâlcea, dar și planurile de viitor, care au ca scop principal implicarea cât mai mult a Bisericii în comunitate.

„Suntem pe deplin mulțumitori lui Dumnezeu că am reușit că realizăm acest parteneriat, care în final a prins viață și s-a semnat. Noi ne-am gândit la acest lucru de îndată ce am aflat de oportunitatea unui pension pentru persoanele de vârsta a III-a. De fapt, acest centru se numește Pensionul de bătrâni „Sf. Nicolae”. I-am spus pension pentru că nu trebuie să rămânem încremeniți în șabloanele vechi, în care căminul de bătrâni era sinonim cu altceva. Am ales Sf. Nicolae pentru că este ocrotitorul tuturor, mai ales al celor bătrâni, iar în Rm. Vâlcea avem catedrala episcopală Sf. Nicolae, avem seminarul cu același nume. Sunt convins că cei care vor veni aici vor fi protejați de Sf. Nicolae să-și ducă mai departe bătrânețile pentru a avea un bun răspuns atunci când vor trece Dincolo, la judecata finală a Mântuitorului Iisus Hristos. Este o competiție de premieră, noi avem deja experiență în domeniu, având deja astfel de centre în Craiova, în Tg. Jiu, în Novaci, dar și în alte părți. Am considerat că trebuie să-i ajutăm pe cei care sunt în nevoie, când viața ne aduce pe toți la această limită, ajutorul trebuie să fie prompt și corect. Vrem ca bătrânii noștri să fie ajutați și îngrijiți de noi. Este datoria noastră, a Bisericii noastre, a credincioșilor noștri să ne preocupăm de bătrâni. Nu trebuie să căutăm miracole în altă parte pentru că le putem face la noi acasă. Aceasta a fost gândirea noastră de îndată ce am demarat această activitate. A durat ceva timp până când lucrurile au luat o direcție normală. Vasiliada, cea care a preluat administrarea centrului, este asociația Mitropoliei Olteniei. Azi a fost Adunarea Generală a Vasiliadei, în care am hotărât să înființăm o filială și la Vâlcea, președinte de onoare fiind Preasfințitul Emilian Lovișteanul”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

La rândul său, Primarul Râmnicului a reafirmat bucuria realizării acestui parteneriat în domeniul social între Biserică și Stat. „Bucuria este mare pentru că, iată, Biserica Ortodoxă face ca noi, aici la Râmnicu Vâlcea, să avem de acum încolo un centru pentru cei care, de la o anumită vârstă, nu mai pot să se descurce singuri și să asigure servicii de asistență medico-socială de bună calitate. În felul acesta se încheie, practic, acțiunea prin care noi am încercat să deschidem porțile acestui așezământ. Vor fi 15 locuri sociale – așa s-au angajat cei care au câștigat această licitație – și încă 60 de locuri care vor putea fi folosite de toți cei care vor avea nevoie de îngrijire într-un centru social pe care sperăm noi să-l putem sprijini în următorii ani ca să putem rezolva și această problemă a persoanelor vârstnice”, a spus primarul Emilian Frâncu.

Asociația Vasiliada este o organizație cu caracter creștin și social, neguvernamental, democratic, nonprofit si apolitic, înființată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, avându-l ca Președinte de onoare pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Constituirea asociației a avut loc pe data de 20 februarie 2001, dobândind personalitate juridică prin Hotărârea Judecătorească nr. 45 din 14 iunie 2001.

Misiunea asociației este oferirea de servicii sociale persoanelor, familiilor, grupurilor sociale și comunităților aflate in situații de dificultate sau generatoare de marginalizare/excluziune socială, având la bază dragostea față de semeni. Scopul asociației este sprijinirea persoanelor aflate în dificultate și asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului, în special ale categoriilor sociale defavorizate.

Comentarii Facebook


Știri recente