„Un misionar laic devotat Bisericii”: Arhitectul Patriarhiei Române omagiat la 50 de ani de la moarte

Dimitrie Ionescu-Berechet, Arhitectul Patriarhiei Române timp de trei decenii, a fost omagiat marți, la jumătate de secol de la moarte, prin lansarea unei expoziții retrospective și a unui album monografic.

„Absolvent eminent al Şcolii Superioare de Arhitectură din București, familist devotat și participant activ pe front în Primul Război Mondial, arhitectul Dimitrie Ionescu-Berechet s-a dovedit, în întreaga sa viață, un om profund religios și un misionar laic devotat Bisericii Ortodoxe Române”, a subliniat Patriarhul României în deschiderea evenimentului, la Palatul Patriarhiei.

Părintele Patriarh a evidențiat cultura vastă, viziunea plastică și teologică a arhitectului care a excelat nu doar în arhitectura bisericească și civilă, ci și în pictura și sculptură.

Dimitrie Ionescu-Berechet a fost colaborator apropiat al primilor trei Patriarhi ai României. A proiectat peste 100 de biserici noi și numeroase alte edificii devenite „adevărate monumente cu valoare de reper în istoria artei românești contemporane”.

Ștefan Ionescu-Berechet, nepotul Arhitectului Patriarhiei Române, alături de PF Daniel la prezentarea albumului monografic. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Preafericirea Sa a menționat că tot arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet i se datorează introducerea mozaicului în decorarea murală a bisericilor ortodoxe din România.

Vezi cuvântul integrat adresat de Patriarhul Daniel în deschiderea expoziției.

”Arhitectul Berechet se reîntoarce acasă

Albumul apărut la Editura Basilica și realizat prin colaborarea dintre Biblioteca Sfântului Sinod și familia arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet a fost prezentat de Lect. Dr. Ștefan Ionescu-Berechet, nepotul arhitectului.

Acesta a mărturisit că trăieşte sentimentul că „arhitectul Berechet se reîntoarce acasă după mai bine de jumătate de veac, la Patriarhia Română, pe care a slujit-o cu toată dragostea, dăruirea şi abnegaţia sa creatoare”.

„Nu se întoarce astăzi cu un nou proiect, ci în fotografiile expoziţiei şi în paginile albumului monografic”, a spus nepotul Arhitectului Patriarhiei Române.

Ștefan Ionescu-Berechet a spus că „demersul se cristalizează după şapte ani de cercetări în care am avut ocazia să-l cunosc pe cel care a fost arhitectul Patriarhiei Române mai bine de trei decenii şi despre care pot afirma fără teamă că este cel mai mare arhitect de biserici din România ultimului secol”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente