Un mileniu de la trecerea la Domnul a Sf. Simeon Noul Teolog (1022-2022)

În ziua de pomenire a Sf. Cuv. Simeon Noul Teolog, 12 martie 2022, se împlineşte un mileniu de la trecerea sa la Domnul. El este unul dintre cei trei sfinţi cinstiţi în anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română.

Viaţa

Sfântul Simeon Noul Teolog s-a născut într-o familie de înalt rang nobiliar din Constantinopol, intrând în monahism încă din adolescență la Mănăstirea Studion.

La doar 31 de ani a devenit stareț al mănăstirii Sf. Mamant din Constantinopol, pe care a condus-o un sfert de veac.

„Personalitate puternică, Sfântul Simeon Noul Teolog arată în scrierile sale importanţa vederii luminii necreate a slavei dumnezeieşti, ca lucrare a harului, a trezviei și a rugăciunii neîncetate în viața duhovnicească”.

„În scrierile sale regăsim pagini întregi despre rugăciune, exprimate cu un înalt simț poetic”, sublinia Patriarhul Daniel la proclamarea Anului omagial şi comemorativ 2022.

În istoria Bisericii Ortodoxe, numai trei sfinţi au primit supranumele de Teolog: Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Grigorie din Nazianz şi Sfântul Simeon. Sfântul este cinstit în 12 martie şi 12 octombrie. Mai multe detalii, aici.

Scrieri

Dintre scrierile sfântului, amintim: Capitole teologice şi practice, Discursuri teologice şi morale, Cateheze, Imnuri despre iubirea dumnezeiască etc.

Unele lucrări privitoare la Sfântul Simeon Noul Teolog au fost publicate la Editurile Patriarhiei Române.

Titlurile disponibile sunt:

Ocrotitorul unei parohii băcăuane

Parohia băcăuană Mănăstirea Cașin I este unica biserică din România ocrotită de Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog.

Cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie şi sfinţirea altarului exterior al parohiei vor fi oficiate de trei ierarhi ai Bisericii noastre.

Biserica este situată în comuna Mănăstirea Cașin din judeţul Bacău, iar paroh este Părintele Ioan Bârgăoanu. Clericul este şi Protopop de Onești.

Cenaclul FTOUB

Sfântul Simeon Noul Teolog este care inspiră activităţile culturale organizate în cadrul Cenaclului care-i poartă numele de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

Evenimentele culturale organizate sunt moderate de Pr. Conf. Gheorghe Holbea, președintele Cenaclului „Sfântul Simeon Noul Teolog”.

În după amiaza zilei de sâmbătă, cenaclul organizează un simpozion dedicat împlinirii a 1.000 de ani de la moartea sfântului.

Foto credit: Librăria Cărţilor Bisericeşti

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente