Un general francez apropiat poporului român omagiat de BNR

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 22 aprilie 2019,  o monedă din argint cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot.

Aversul monedei redă conacul generalului Berthelot din comuna Fărcădinul de Jos, în prezent General Berthelot, județul Hunedoara, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.

Reversul monedei prezintă portretul lui Henri Mathias Berthelot, inscripțiile în arc de cerc „HENRI MATHIAS BERTHELOT” și anii între care a trăit „1861-1931”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 350,00 lei.

Monedele din argint cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot au putere circulatorie pe teritoriul României.

Henri Mathias Berthelot

Henri Mathias Berthelot a fost militar de carieră. S-a născut în 1861, la Feurs, în Franţa, şi a absolvit celebra Academie Militară de la Saint-Cyr.

În a doua parte a Primului Război Mondial, începând cu luna octombrie 1916 a fost detașat în România, ca șef al Misiunii Militare Franceze.

Pe toată durata misiunii în România generalul Berthelot a asigurat și rolul de consilier militar al regelui Ferdinand.

În semn de recunoștință pentru meritele sale deosebite, generalul H. M. Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincții ale statului român, a fost declarat cetățean de onoare al României și a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

A murit în 29 ianuarie 1931.

Foto credit:BNR

Comentarii Facebook


Știri recente