Un fragment din moaștele Sf. Constantin Brâncoveanu va fi oferit unei parohii din Dăbuleni, fosta moșie a domnitorului

De Ziua Eroilor, Mitropolitul Olteniei va oficia Sfânta Liturghie la parohia doljeană Dăbuleni I din localitatea cu același nume, fostă moșie a Sf. Constantin Brâncoveanu. Cu acest prilej, comunitatea va primi un fragment din moaștele domnitorului martir.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu va sluji împreună cu Părintele Grigore Vulcănescu, Protopop de Craiova Sud, și cu un sobor de clerici locali. Slujba va fi urmată de o procesiune la Monumentul Eroilor, în prezența invitaților și a autorităților locale.

Fragmentul din moaștele Sf. Constantin Brâncoveanu este oferit de Parohia „Sf. Gheorghe – Nou” din București și va rămâne în biserica parohială din Dăbuleni alături de fragmentul din moaștele Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici dăruite de Părintele Mitropolit Irineu în 2021.

Moaștele sunt oferite prin bunăvoința Părintelui Emil Nedelea Cărămizaru, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel.

Biserica Parohiei Dăbuleni I, cu hramurile istorice „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, a primit, în ziua resfințirii, 23 octombrie 2022, și hramurile „Sfântul Cuvios Irodion, Starețul de la Mănăstirea Lainici” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

Sfinții Martiri Brâncoveni, mai ales Sfântul Voievod Constantin, sunt ctitori de cultură și de spiritualitate în localitatea Dăbuleni. Localitatea era cunoscută în secolul al XV-lea sub numele de Recica-Dabului. În 1543 a intrat în posesia boierilor Brâncoveni.  A devenit sat domnesc odată cu înscăunarea Sf. Constantin Brâncoveanu (1688).

În anii 1930, ultimul descendent al Brâncovenilor, Prințul Constantin Basarab Brâncoveanu, a oferit terenul pentru școala „Vodă Constantin Brâncoveanu” – azi Școala Nr.1 Dăbuleni. După 1990 a fost înființat liceul teoretic din oraș, care poartă numele domnitorului martir.

Foto credit: Parohia Dăbuleni I

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente