Un deceniu de la sfinţirea Bisericii Cotroceni. Episcopul vicar Ieronim a liturghisit de hram

Ctitoria domnitorului Şerban Cantacuzino, Biserica Palatului Cotroceni şi-a sărbătorit luni cel de-al doilea hram, închinat Sfinţilor Serghie şi Vah.

Liturghia a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul.

Singurul lăcaş de cult din Capitală care îi are ca ocrotitori pe aceşti mari mucenici a fost demolat în anul 1984 şi a fost reconstruit după căderea regimului comunist.

În anul 2009, în data de 11 octombrie, biserica a fost sfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în prezenţa oficialităţilor centrale şi locale.

Părintele arhimandrit Irineu Dogaru, eclesiarhul bisericii din incinta Palatului Cotroceni, a explicat că Sfinţii Serghie şi Vah „ocrotesc de la începutul istoriei acestei mănăstiri” lăcaşul de cult de pe Dealul Cotricenilor.

Piatra de temelie a vechii biserici a fost aşezată de domnitorul Şerban Cantacuzino în primul său an de domnie, în 1678.

Zidită pe locul unui vechi schit închinat Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah, ca mulțumire înălțată lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de domnitor în vremuri de prigoană, biserica a fost finalizată în anul 1682.

Referitor la slujba de luni, părintele arhimandrit Irineu a precizat că „a fost o sărbătoare deosebită” şi a reamintit împlinirea a 10 ani de când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a târnosit Biserica de la Cotroceni.

Odată cu instalarea dictaturii comuniste atee, biserica Palatului Cotroceni a fost închisă definitiv cultului liturgic în 1947. În anul 1984 lăcaşul de cult a fost demolat.

În perioada 2000 – 2003/2004 a fost reconstruit parţial sub forma unui „Memorial“ în care au fost reînhumate osemintele ctitorului ei, domnitorul Şerban Cantacuzino.

Fragment din moaştele Sfinţilor Serghie şi Vah. Foto credit: Arhivă Basilica.

În perioada 2008-2009 a fost reconstruită integral şi dotată cu toate cele necesare cultului. La slujbe pot participa cei din Administraţia Prezidenţială, dar şi a credincioşii ortodocşi din împrejurimi.

„În aceşti 10 ani am făcut multe lucruri frumoase, în primul rând sufleteşte am reuşit să construim o comunitate frumoasă care în fiecare duminică şi sărbătoare vine la Cotroceni şi se bucură de liturghia care se săvârşeşte în lăcaşul de cult”, a declarat arhim. Irineu Dogaru.

În lăcaşul de cult se află un fragment din moaştele acestora dăruit de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, în anul 2009.

Foto credit: Antone Elena/Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente