Un arhidiacon român ţine cursuri de muzică bizantină în Londra

Arhid. Paul Loghin organizează din acest an cursuri de muzică bizantină în Londra la Şcoala românească de muzică AB Music Academy.

„Cursul de muzică bizantină s-a născut din dorința iubitorilor acestui gen de muzică din Marea Britanie, mai ales a celor din Londra, şi urmărește inițierea celor interesați în tainele cântării bisericești bizantine prin cunoașterea notației muzicale și studiul glasurilor”, au transmis pentru Basilica.ro reprezentanţii AB Music Academy.

Arhid. Paul Loghin a declarat că acest curs este dedicat tuturor iubitorilor de muzică bizantină: copii, tineri, adulţi. Clericul a mai precizat faptul că intenţionează să organizeze şi cursuri online pentru cei care locuiesc la distanţe mari de Londra și nu pot ajunge fizic la ore.

El a vorbit despre importanţa muzicii bizantine şi scopul proiectului.

„O adevărată emblemă a artei bizantine, muzica psaltică este muzica ce găsește calea cea mai rapidă către sufletul celui care o ascultă sau o cântă, deoarece este o muzică ce exprimă o frumusețe cerească, hristologică”.

„Prin acest curs, din punct de vedere misionar ne dorim să contribuim la lucrarea Bisericii, ajutând creştinul iubitor de muzică bizantină să acumuleze cunoștințe muzicale, să stăpânească siguranţa şi interpretarea corectă a cântărilor bisericești, susținând și întărind cântarea în biserică şi transmițând un impuls credincioșilor de a se alătura cântărilor bisericești, ca împreună să înalţe rugăciuni printr-o singură voce”.

Arhid. Paul Loghin este absolvent al Facultății de Teologie „Sfântul Apostol Andrei” – specializarea Muzică Bisericească din cadrul Universității Ovidius – Constanţa. Pentru o perioadă a fost psalt şi diacon la Catedrala Mitropolitană din Iași.

În prezent, el este slujitor în Marea Britanie, în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

AB Music Academy este prima şcoală românească de muzică din Marea Britanie. A fost fondată de doi tineri muzicieni din Oradea, Andrada şi Florin Pascu, care au venit la studii în urmă cu 11 ani şi au decis să se stabilească în capitala Marii Britanii. Din 2012, anul înfiinţării, AB Music Academy a instruit peste 1500 de elevi sub îndrumarea celor 13 profesori colaboratori.

Cei interesaţi pot solicita detalii şi se pot înscrie la numărul de telefon (+44) 020.874.97.218 sau prin intermediul adresei de email: [email protected].

Foto credit: Doxologia


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente