Ultima țesătoare din Arad, propusă „Tezaur uman viu”

Ţesătoarea Maria Bun, din localitatea arădeană Şicula, va fi propusă de autorităţile locale pentru a primi titlul UNESCO „Tezaur uman viu”.

Maria Bun ţese pe un război vechi de peste 150 de ani, iar costumele sale populare au căutare în toată lumea.

Pentru întreaga activitate şi pentru că se străduieşte să transmită mai departe tradiţiile, Centrul Cultural Judeţean face demersuri pentru ca Maria Bun să fie declarată „Tezaur uman viu”.

Etnologul centrului, Rodica Colta, a declarat, pentru Agerpres, că aceasta este prima nominalizare a judeţului Arad pentru titlul onorific înfiinţat de UNESCO.

„Am pregătit dosarul pentru a-l depune la Ministerul Culturii, dar a intervenit pandemia şi nu s-a mai putut. Dacă în acest an nu se va concretiza, Maria Bun rămâne propunerea judeţului Arad şi pentru anul viitor. Ea este cea mai în vârstă, dar şi cea mai pricepută ţesătoare şi cusătoreasă de costume populare pe care o avem, a declarat Rodica Colta.

Tanti Maria a deprins meşteşugul ţesutului pe când avea 11 ani, de la mama şi mătuşa sa, dar şi astăzi, după o viaţă întreagă, ea încă petrece aproape toată ziua în faţa războiului, unde combină firele şi culorile pentru a crea modele tradiţionale sau inedite.

Pentru a realiza un costum, tanti Maria, lucrează aproximativ trei săptămâni, dar în anumite cazuri timpul de lucru se măreşte şi până la două luni.

Acum îşi procură materialele din comerţ, însă mult timp şi-a realizat singură materia primă din cânepă şi bumbac.

„Mai am şi acum cânepă veche, rămasă de la mama mea, iar când am comenzi speciale, fac costume din fire prelucrate de mine, aşa cum se făcea pe vremuri”, spune ţesătoarea.

Ce înseamnă Tezaur Uman Viu?

Este un titlu „viager, personal și netransmisibil” acordat persoanelor „purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”.

În România această distincţie este oferită de Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial – Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Acest titlu face parte dintr-un program internaţional care se desfăşoară în state ca: Japonia, Franţa, Republica Cehă, Ungaria etc.

Citeşte şi: Peste jumătate din Tezaurele Umane Vii ale României sunt din Transilvania

Foto credit: Marian Buga/Agerpres

Comentarii Facebook


Știri recente