Peste jumătate din Tezaurele Umane Vii ale României sunt din Transilvania

Întreaga regiune istorică a Transilvaniei deține nu mai puțin de 29 din cele 51 de Tezaure Umane Vii ale României. 

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale la solicitarea făcută de Basilica.ro în contextul Anului Omagial al satului românesc, Cluj este județul cu cele mai multe persoane persoane distinse cu titulatura de „Tezaur Uman Viu”.

În acest top, după Cluj cu 9 Tezaure Umane Vii, urmează alte două județe din Transilvania: Alba, cu 7, și apoi Brașovul cu 5 persoane care au primit acest titlu.

4 Tezaure Umane Vii comuna clujeană Frata

Un aspect important este faptul că din comuna clujeană Frata provin 4 Tezaure Umane Vii: rapsodul popular Vasile Soporan, ceteraşul Alexandru Ciurcui (Soporu de Câmpie) și perechea de dansatori Moldovan Dumitru şi Elisabeta Rusu.

Tot din Cluj au fost numiți Tezaure Umane Vii:

  • Membrii formației Trio Transilvan Zorile: Ţuli Carol, Covaci Băbuţ, Covaci Alexandru și Bumb Cornel din comuna Mociu;
  • Dansatorul tradițional Lovâsz Francisc (Lovâsz Ferenc “Kuli”) din satul Vişea, com. Jucu de Sus;
  • Constructorul de instrumente muzicale din lemn Nicolae Vădan.

Vezi Lista celor 51 de persoane declarate „Tezaur Uman Viu”.


„Tezaur Uman Viu” este un titlu „viager, personal și netransmisibil” acordat persoanelor „purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”.

În România această distincţie este oferită de Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial – Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Acest titlu face parte dintr-un program internaţional care se desfăşoară în state ca: Japonia, Franţa, Republica Cehă, Ungaria etc.

Foto credit: Eurosilvania

Comentarii Facebook


Știri recente