Preotul martir Haralambie Balamace s-ar fi născut într-o zi de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, potrivit documentelor existente.
„Nu ştim mai nimic despre copilăria lui Haralambie Balamace. Nu ştim nici macăr când s-a născut. Pe piatra de la mormântul său din Corcea apare 1863 ca fiind anul naşterii. Pe de altă parte, în foaia de stat personal, data naşterii apare ca fiind 15 august 1850”, se arată în lucrarea O mare „mică istorie”: Haralambie Balamace, de Alexandru Gica, Editura Cartea Aromână, 2015.
Mult mai semnificative decât datele biografice ale părintelui sunt însă eforturile sale esențiale în dezvoltarea învățământului în limba română printre macedo-românii din Epir și din Albania și pentru emanciparea bisericească a românilor din Balcani.
Preotul Haralambie Balamace a fost ucis în noaptea de Paşti (23 martie) din anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română.
Martiriul părintelui Haralambie Balamace
Legat de moartea părintelui se păstrează chiar mărturia fiicei sale:
„Venind la casa noastră antarţi, soldaţi şi grecomani, aducând cu dânşii şi bidoanele de petrol pentru incendierea casei, au invitat pe tatăl meu şi pe unchiul Sotir să se predea şi să nu opună nici o rezistenţă din ordinul mitropolitului şi al ofiţerilor şi că vor fi duşi la Mitropolie pentru explicaţii”.
„Au ieşit din casă, fără să se opună. Deodată, amândoi au fost luaţi în bătăi cu paturile de puşcă şi când un soldat i-a tras o palmă pe obraz, el a întors cealaltă parte, zicându-i: «Loveşte şi pe partea aceasta, căci nu cred să fiu chinuit mai mult decât Iisus Hristos. Ştiu că mor pentru dreptate şi pentru naţiune!» După ce i-au întors în casă luându-le toţi banii, precum şi alte obiecte de valoare, i-au dus afară din oraş”.
„Modul brutal în care au fost omorâţi nu se poate descrie. Figurile lor nu se puteau distinge de înţepăturile baionetelor, afară de părintele care nu era străpuns la obraz, dar a avut mai multe lovituri de baionetă pe corp şi mutilat într-un mod oribil”.
Un sfârşit similar au avut aproximativ 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au apărat identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română / dialectul aromân / dialectul meglenoromân.
În 1972, Părintele Haralambie a fost declarat erou al națiunii albaneze.
Un bust reprezentându-l pe preotul Balamace a fost realizat în urmă cu trei ani în Corcea (Korçë), localitatea unde a fost martirizat.
Foto credit: Fundaţia Nicolae Iorga