TVR acasă la eroii din Irești: Lecția de caracter a Părintelui Ionel Miron și a copiilor din parohia sa

Cea mai recentă ediție a emisiunii România veritabilă de la TVR a prezentat povestea corului Parohiei din Irești, județul Vrancea, sacrificiul făcut de Parohul Ionel Miron și Preoteasa Paraschiva și caracterul uimitor al copiilor din parohie. Deși provin din familii foarte sărace și muncesc mult acasă, de Crăciun copiii nu tânjesc după obiecte, ci după părinții pe care greutățile i-au alungat din viața lor.

„Când a fost transferat la cerere în Parohia din Irești, preotul vrâncean Ionel Miron nu și-a imaginat că va avea de restaurat nu numai biserica, ci și suflete tinere, părăsite și uitate prin cătune chiar de părinții lor”, a povestit realizatoarea Cristina Șoloc.

„Copiii de la Irești au învățat să creadă în ei (…). Corul a devenit familie, iar chitara pasiune.”

„Venirea părintelui Ionel Miron la Parohia din Irești a însemnat colacul de salvare pentru 80% din copiii satului. Prin asociația bisericii, primesc mâncare, haine, rechizite, servicii medicale și mai ales dragoste”, a mai afirmat realizatoarea în reportajul prezentat la TVR.

Foto credit: Facebook / Cristina Șoloc

Povestea corului este una a jertfei totale: parohul își donează pentru copii salariul pe nouă luni, iar alte trei luni lucrează ca ghid în Țara Sfântă, pentru a-și întreține soția, pe Preoteasa Paraschiva, și cei patru copii.

Corul a devenit familia lor extinsă. Și-au dedicat întreaga pricepere acestuia și, pentru a putea primi donații pentru copii, au creat Asociația „Sf. Ecaterina – Cel ce dă lui își dă!”

Preoteasa spală și calcă personal costumele populare pe care copiii le poartă la concerte, le pregătește masa copiilor și le oferă un umăr pe care să plângă. Până și chitara pe care și-o cumpărase din primii ei bani a dăruit-o corului.

Preoteasa Paraschiva are în palmares medalii europene și mondiale la sport de performanță, dar sacrificiul cerut de viața de familie și slujirea de preoteasă i se pare o provocare mult mai mare:

„Vă spun că mai grea este viața de familie și de preoteasă!”, a declarat ea.

Foto credit: Facebook / Cristina Șoloc

 

 

Carmen, solista corului, a spus că această activitate a ajutat-o să se dezvolte, iar comunitatea închegată în jurul parohiei reprezintă un sprijin în plus pentru copiii care, deși muncesc foarte mult, ajung și la repetiții. „Încercăm să fim uniți”, a declarat tânăra.

Iasmina, membră a corului, are 14 ani și locuiește în cel mai îndepărtat cătun din sat. După ce mama a părăsit familia, programul zilnic al fetei începe la 06:00 dimineața, când face mâncare pentru tatăl ei, pentru cei doi frați și ceilalți ciobani. La 08:00 se duce să prepare cașul.

Seara la stână vin lupii și urșii. „Aseară au venit aici. Nu mi-e frică, pentru că am lanternă. Este un girofar și se vede până în deal. Avem și câinii, care sunt legați acum”, a povestit adolescenta.

Iasmina, 14 ani, îi povestește Cristinei Șoloc cum muncește la stână alături de familie. Foto credit: Facebook / Cristina Șoloc

La cor „e ca un fel de refugiu. După ce stau acasă și fac treabă, e o relaxare să mă duc acolo”, a spus alt adolescent, Laurențiu. „În vacanță îl mai ajut pe tata la treabă: cu lemne, cu fânul, cu capre, dau mâncare de fiecare dată la iepuri”.

Și Laurențiu are o durere în suflet: „Tata și cu mine facem mâncare amândoi. Mama e plecată la Bârlad de doi ani. Este cu un om împreună”, a afirmat el cu simplitate.

Laurențiu are cinci frați și locuiește în condiții extrem de modeste. Întrebat ce-și dorește de Crăciun, el a ignorat semnele disperate ale fratelui mai mic, care arăta spre televizor, și a spus: „Ce să-mi doresc? Să fim sănătoși!”

În situații similare se află cei mai mulți copii din cor. Povestea lor pune în evidență nevoia de programe de sprijin pentru familiile numeroase.

Părintele și preoteasa sprijină personal cu tot ce pot aceste familii, dar fac apel și la susținerea celor cu posibilități materiale. Totul va fi investit în dezvoltarea unor tineri care învață să pornească în viață.

Corul Parohiei din Irești a fost înființat în 2014 și a devenit cunoscut în 2018, când a apărut într-un concurs televizat cu un cântec despre românii care părăsesc țara și despre dorul de România.

Pentru donații

Asociația Sfânta Ecaterina-Cel ce dă lui își dă !
Conturi
RO77BTRLRONCRT0483125201 (RON)
RO27BTRLEURCRT0483125201 (EUR)
RO31BTRLUSDCRT0483125201 (USD)
RO31BTRLGBPCRT0483125201 (GBP)
SWIFT: BTRLRO22
CUI: 40641225
Sediu social: Focșani, Strada Cernei, Nr. 37, Județul Vrancea

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Cristina Șoloc

Comentarii Facebook


Știri recente