Turcia în carantină. Cum vor serba Paștile românii din Istanbul

De joi seară, 29 aprilie 2021, Turcia va intra în carantină totală pentru 17 zile. Preotul Sergiu Vlad, parohul comunității ortodoxe românești din Turcia, a transmis pentru Basilica.ro cum va decurge sărbătoarea Sfintelor Paști în aceste condiții.

„Din 29.04, începând cu orele 19.00, până pe 17.05, orele 5.00, Turcia intră în carantină totală. Carantina se aplică pentru toți cetățenii turci, dar și pentru străinii care au permis de ședere sau de muncă în Turcia. Sunt exceptați de la această măsură turiștii”, a explicat Părintele Sergiu Vlad.

„În această perioadă de carantină totală persoanele pot ieși din casa doar pentru urgențe sau la cele mai apropiate magazine alimentare pentru a-și asigura cele necesare. Magazinele alimentare vor fi deschise până la orele 17.00, după această oră fiind interzise complet ieșirile în spațiul public”, a mai spus clericul.

Învierea de la ora 8 dimineața

„Din cauza carantinei, autoritățile nu au permis ca slujba de Înviere sa se țină noaptea, iar Patriarhia Ecumenică a decis ca slujba de Înviere să se țină duminică dimineața începând cu ora 08.00”.

„La slujbă vor putea veni doar românii care locuiesc în apropierea bisericii și turiștii pentru că sunt exceptați de la regulile de carantină”, spune părintele Sergiu Vlad.

Anul trecut de Paști, clericul a slujit doar împreună cu familia.

Comunitatea ortodoxă românească din Istanbul numără aproximativ 3.000 de persoane. Parohia își desfășoară slujbele în Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur”.

Biserica a fost reconstruită, din temelie, în anul 1692, cu ajutorul donaţiei Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, pe locul în care se aflase vechea biserică bizantină a cartierului Prikidion.

Vezi și Interviu cu parohul românilor din Istanbul: Frumusețea și roadele misiunii fac provocările lipsite de importanță

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente