Părintele Sergiu Vlad, parohul comunității românești din Turcia, a slujit în noaptea de Înviere împreună cu familia

Parohul comunității ortodoxe românești din Turcia, părintele Sergiu Vlad, spune că, deși, în noaptea de Înviere, a slujit doar împreună cu familia, tehnologia modernă l-a făcut să se simtă aproape de enoriași. Soția, Andreea, a cântat la strană, iar fiul lui, Matei-Cristian, l-a ajutat ca paracliser.

Părintele păstorește de peste zece ani cei aproximativ 3.000 de români din Istanbul. El slujește la Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” de pe malul răsăritean al golfului „Cornul de Aur”, oferită spre folosire de către Patriarhia Ecumenică.

În această perioadă, la Istanbul a fost impusă o carantină severă, povestește parohul pentru publicația Libertatea: copiii și vârstnicii nu au voie să iasă deloc, ceilalți primesc măști gratis în timpul săptămânii, iar orașul se închide total la sfârșit de săptămână – inclusiv magazinele. Băncile au fost scoase din parcuri, iar prețurile la cele mai multe produse au fost plafonate.

Istanbulul are peste 15 de milioane de locuitori și a impus aceste reguli după ce numărul de îmbolnăviri a crescut foarte mult într-o perioadă foarte scurtă. „Tinerii sunt ceva mai ascultători și respectă. Cu bătrânii e ceva mai problematic. Unii dintre ei riscă, mai încalcă interdicțiile și se mai plimbă pe străzi”, povestește părintele Sergiu Vlad.

Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din fostul cartier Prikidion a fost reconstruită din temelii în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu și are ca hram principal „Sfânta Muceniță Parascheva Romana” (Paraschevi), care a trăit în secolul al II-lea d. Hr. și este sărbătorită la 26 iulie.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Sergiu Vlad

Comentarii Facebook


Știri recente