Troița din Parohia Izgar a fost sfințită

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a sfințit duminică, 6 octombrie 2013, ultima dintre cele douăsprezece troițe ridicate în Eparhia Caransebeșului cu prilejul Anului omagial închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română.

Ultima cruce a fost ridicată la limita județelor Caraș-Severin și Timiș, în Parohia Izgar, Protopopiatul Reșița. „Suntem la al doisprezecelea popas duhovnicesc, la sfințirea celei de a douăsprezecea troițe care înconjoară Episcopia Caransebeșului și care apără județul Caraș-Severin, Banatul de munte, de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți. Este, într-adevăr, un gând venit de sus și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să-l punem în aplicare. Iată, astăzi suntem cu toții aici, săvârșitori, ctitori, martori și mărturisitori la împlinirea acestei lucrări divino-umane, aici la hotarul celor două județe din Banat, Caraș-Severin și Timiș, în hotarul satului Izgar”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

De asemenea, pr. Constantin Bîrdeanu, sculptorul troițelor, a mărturisit: „Am început această lucrare de sculptare a sfintelor troițe cu binecuvântare arhierească. Am trudit din greu în acest an și am reușit să aducem lemnul din pădurile cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat, iar prin lucrarea noastră și prin sfințirea lui de către ierarhul nostru, am reușit să-l aducem ca semn de închinăciune, ca armă de biruință a creștinului împotriva tuturor greutăților acestei vieți. Cele douăsprezece troițe reprezintă străjerii care păzesc Episcopia Caransebeșului, sunt repere spirituale și sunt transformări ale lemnului care a fost rânduit de Dumnezeu în lemn sfințit, în cruce biruitoare, pavăză a credinței și a călătoriilor noastre”.

La slujbă au participat autorități locale, alături de numeroși credincioși și credincioase din localitate și împrejurimi. La final, ctitorii și binefăcătorii troiței au primit din partea Preasfințitului Lucian acte de cinstire, iar toți cei prezenți iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente