Trei lecţii pe care le învăţăm de la orbul din Ierihon | „Din cerşetor devine misionar mărturisitor”

Orbul din evanghelie ne învaţă să avem credinţă puternică, să stăruim în rugăciune şi să fim recunoscători, a explicat patriarhul în predica rostită duminică la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale.

Credinţa tare a celui vindecat de orbire trebuie să fie un exemplu pentru fiecare dintre noi.

 El avea credinţă puternică, de aceea Iisus nu l‑a mai întrebat: «Crezi tu că te pot vindeca?», ci i‑a zis: «Vezi! Credinţa ta te‑a mântuit», recunoscând astfel că orbul avea o credinţă puternică, a spus Preafericirea Sa.

O altă lecţie pe care orbul din Ierihon ne-o predă se referă la perseverenţa în dialogul nostru cu Dumnezeu. „De la orbul vindecat mai învăţăm rugăciunea lui stăruitoare”, a spus Patriarhul.

Cu cât i se spunea mai mult să tacă, el striga şi mai tare, încât Iisus l‑a auzit şi l‑a chemat la El pentru a‑l vindeca.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că orbul ne învaţă să fim recunoscători pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi de la semeni.

„Mai învăţăm de la acest orb că îndată ce a fost vindecat a arătat recunoştinţă, «slăvind pe Dumnezeu». Din cerşetor la marginea drumului, prin vindecarea oferită lui de Iisus el devine misionar mărturisitor al iubirii milostive a lui Hristos. De aceea Iisus l‑a luat cu Sine, ca să binevestească iubirea milostivă a lui Dumnezeu arătată prin Fiul Său, Iisus Hristos, Care S‑a făcut Om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor”.

„Doamne, să văd

Minunea vindecării orbului din Ierihon este un exemplu elocvent, a spus Preafericirea Sa, că Hristos Domnul nu ne dăruieşte lucruri materiale, ci ne ajută să ne schimbăm viaţa.

„Mântuitorul Iisus Hristos a poruncit să‑l aducă pe orb lângă El, în mijlocul drumului, pentru ca cei care erau în jurul Lui să audă mai bine ce anume cerea acela, să înţeleagă toţi că orbul nu cerşea de la Iisus nici bani şi nici mâncare. De aceea, Iisus îl întreabă: Ce voieşti să‑ţi fac?, nu Ce vrei să‑ţi dau?. Cu alte cuvinte, Mântuitorul nu dăruieşte lucruri exterioare omului, ci schimbă viaţa omului, pentru că îndată ce l‑a întrebat pe orb, acela a răspuns: Doamne, să văd!”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Mântuitorul Iisus Hristos nu consideră „o boală cronică drept o normalitate şi nici o fatalitate”.

„El doreşte să schimbe viaţa oamenilor care suferă. El vindecă pe cei care suferă de multă vreme şi schimbă starea vieţii oamenilor. El nu oferă daruri exterioare, materiale, dar schimbă starea şi calea vieţii omului, adică sensul existenței omului, arătând prin aceasta că vindecarea de boli şi de suferinţe este o lucrare mântuitoare, vindecătoare şi ridicătoare. El a venit să ridice pe oameni din boală, din păcate şi din orice stare în care demnitatea umană este decăzută, degradată, marginalizată sau umilită”, a spus Patriarhul României.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente