Trei lăcașuri de închinare târnosite în Gorj și Vâlcea

Trei lăcașuri de închinare s-au înveșmântat de sărbătoare duminică 29 septembrie. Bisericile din Dumbrăveni – județul Gorj, Drăgoești și Păușești Măglași – din Vâlcea au fost cercetate fiecare în parte de arhiereul locului, care a săvârșit la ales ceas de praznic Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din Parohia Dumbrăveni, comuna Crasna, județul Gorj, au venit în număr mare pentru a participa la resfințirea bisericii parohiale ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Bucuria duhovnicească a fost sporită de prezența în mijlocul lor a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, care a săvârșit slujba de resfințire și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

O lecție de iubire a aproapelui

Cu acest prilej, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța Bisericii în viața credincioșilor. „Biserica este mama noastră care se îngrijește de fiecare în parte, este sălașul în care Dumnezeu ne curățește, ne sfințește și ne deschide drumul spre Împărăția cerurilor. De aceea cinstim Biserica și o înfrumusețăm cu sfintele icoane și ori de câte ori îi pășim pragul simțim în suflete puterea lui Dumnezeu care ne ocrotește, ne ajută și ne călăuzește în viață. Nu putem asemăna cu nimic de pe pământ Biserica. Ea dăinuiește pururea pentru că este construită de Însuși Mântuitorul Hristos”, a spus IPS Irineu.

În continuare, referindu-se la subiectul pericopei evanghelice duminicale, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că la baza întregii învățături creștine stă totdeauna dragostea.

Sărbătoarea din Dumbrăvenii Gorjului a încununat eforturile făcute în ultimii patru ani de comunitatea de credincioși împreună cu preotul paroh Ion Tomescu și de autoritățile publice locale (Consiliul Local al Primăriei Crasna), pentru renovarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș. Pentru contribuția adusă la realizarea acestei sfinte lucrări, preotul Ion Tomescu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor. Colaboratorii săi, membri în Consiliul parohial sau simpli donatori, au primit gramate chiriarhale de mulțumire din partea Centrului eparhial.

Capelă pentru bolnavi închinată Sfântului Nectarie în Drăgoești

Noua capelă cu hramul „Sfântul Nectarie de la Eghina” a Spitalului de Psihiatrie din comuna Drăgoești, județul Vâlcea, a fost sfințită sâmbătă, 28 septembrie, de PS Emilian Lovișteanul. Cu acest prilej, diaconul Cătălin Petruț Dorobanțu, absolvent al Facultății de Teologie „Sfânta Filofteia” din Pitești, a primit Sfânta Taină a Preoției.

Lucrările de construire și amenajare a bisericuței-capelă, închinată Sfântului Nectarie de la Eghina, din incinta Spitalului de Psihiatrie din comuna Drăgoești, județul Vâlcea, au început în vara acestui an, pe 28 iulie, cu binecuvântarea IPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, în urma înțelegerii dintre Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, conducerea Consiliului Județean și conducerea spitalului, înțelegere referitoare la necesitatea amenajării unui spațiu unde bolnavii să poată beneficia de slujbe și asistență duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente