Trei întrebări pentru Sorin Onişor, „fotograful satului românesc”

Sorin Onișor, cunoscut drept „fotograful satului românesc”, a oferit în exclusivitate un interviu pentru basilica.ro în care a prezentat, pe baza explorării a numeroase aşezări rurale prin arta fotografică, aspecte privind modul de viaţă la sat în contemporaneitate.

Fotograful este unul dintre cei 14 artişti care au participat la Expoziţia Chipul satului românesc, organizată recent de Agenţia de ştiri Basilica şi prezentată la Palatul Patriarhiei din Capitală.

Lucrările lui Sorin Onişor au fost foarte apreciate de publicul care a vizitat expoziţia în perioada 27 februarie – 9 martie 2019, datorită stilului consacrat în cei 15 ani de când imortalizează oameni „calzi și buni la suflet”, fierari, păstori, cărbunari etc. din toate regiunile României.

Basilica.ro: Sunteți cunoscut drept un iubitor al satului românesc și ați declarat de mai multe ori că „la sat este adevărata viață”. Cum vede un fotograf mediul rural românesc în 2019?

Civilizația capitalistă își întinde tot mai multe tentaculele către inima și sufletul satului românesc, atingând încet-încet și satele mai izolate și pervertind frumosul care încă există acolo.

Instantaneu surprins în natură. Foto credit: Sorin Onişor

La sate există omenie, iar oamenii sunt credincioși. Cred totul din suflet și nu doresc să facă rău nimănui.

Își împart pâinea cu cei din jur, își iubesc aproapele în sensul bun și simplu şi se ajută la muncă.

Basilica.ro: Ați colindat zeci de sate românești, dar și mari orașe din România și din întreaga lume. Este cert că la țară sunt oameni mai „calzi” și mai „buni la suflet”. Dar cei de la oraș? Unde se pierde frumusețea lor?

Bineînțeles că la țară sunt oamenii mai calzi, mai buni, mai ospitalieri și explicația este următoarea: cu cât sunt mai departe de noua civilizație care pătrunde și în România, cu atât ei sunt mai aproape de rădăcinile sufletului românesc, muncitori, ospitalieri, buni, calzi.

La sat ai găina în ogradă, ai porcul, ai cârnaţul în cămară, ai zacusca, ai ouă, ai vaca în grajd cu lapte. Societăţile arhaice rurale nu sunt benefice pentru societatea capitalist imperialistă care are supraproducţie şi are nevoie de profit.

Îmi place foarte mult la sat, deoarece ai linişte, aer curat, oameni faini, ospitalieri.

Cei cu care merg la workshop-uri ştiu că dacă vizităm un sat şi intru la o familie, în 10-20 de minute suntem prieteni la cataramă.

Oamenii îşi scot din cămară ce au ei mai bun şi ţi le pun în faţă. Chiar dacă suntem 15 oameni cu aparate de fotografiat la piept şi care fotografiem prin curte.

Cum se pot compara toate astea cu o viaţă în oraş unde ai 22 de zile de concediu pe care le iroseşti fără să îţi dai seama, iar după aceea restul de 300 şi ceva de zile în acelaşi fel, la muncă şi acasă?

Nu mă simt bine în oraşe. M-am născut şi am crescut la sat până în clasa a VIII-a şi îmi plac satele. Acolo respir. E un alt ritm al vieţii, apropiat de natură, de anotimpuri, de zi şi noapte.


Citeşte şi:

Viaţa de oraş mi se pare mai mult decât gri. Lumea merge la serviciu 11 luni pe an, dar la ţară e altfel.

Fiecare anotimp are riturile lui. Lumea stă iarna, toamna culege, primăvara seamănă, vara stă la umbră, mai lucrează. E cu totul şi cu totul altfel. E legat totul de natură, de soare, de răsărit, de apus. Lumea are încă o altă noimă la ţară.

Basilica.ro: Ați inițiat numeroși tineri în arta fotografică și, evident, le-ați transmis pasiunea pentru frumusețea vieții autentice de la țară. Unii dintre ei participă alături de dumneavoastră la Expoziția „Chipul satului românesc” organizată de basilica.ro. Mai iubesc tinerii satul românesc? Înțeleg frumusețea vieții simple de la țară în era smartphone-urilor?

Tinerii de la oraș, sau în special ei, nu prea știu ce e acela satul românesc, pentru că nu au de unde să învețe, crescând de mici între blocuri sau în mall-uri. Ei trebuie să fie duși cât mai mult, cât mai des în sate, în natură, departe de orașe.

Mulți nu au privilegiul să aibă părinții, bunicii sau chiar străbunicii de la țară. Din experiență, chiar am observat că tinerii participanţi la workshop-uri au fost la început tare mirați, aproape șocați când au găsit atâta frumusețe prin sate, începând cu acele minunate răsărituri și terminând cu o mămăligă proaspăt făcută la stână.

Ei au redescoperit lumea satului și mulți dintre ei s-au îndrăgostit iremediabil de ea, revenind de multe ori cu mine sau singuri prin sate.

Așa că tinerilor le trebuie doar o ocazie, le trebuie doar un ghid care să-i îndrepte spre natură, spre sat şi le va ajunge, pentru că ei vor fi cuceriți și se vor îndrăgosti de aceste locuri.

Sorin Onisor organizează periodic workshop-uri de fotografie, în cadrul cărora participanţii pot învăţa de la el această artă şi pot explora meleagurile româneşti.

Multe dintre lucrările care îi aparţin au fost prezentate în S.U.A., Japonia, China, Qatar sau Finlanda.

Foto credit: Sorin Onişor

Comentarii Facebook


Știri recente