Trei ierarhi şi peste o mie de credincioşi au participat la procesiunea de la Nicula

Peste o mie de credincioși au luat parte marți, 14 august 2018, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la pelerinajul „La Nicula colo–n deal”, organizat de Arhiepiscopia Clujului și Protopopiatul Gherla, pentru al șaptelea an consecutiv.

Anul acesta, alături de pelerini la procesiune au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama și Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum din Patriarhia Antiohiei, informează Radio Renaşterea.

Ierarhii au fost întâmpinați în jurul orei 12:00, cu pâine și sare, așa cum este tradiția, de tineri îmbrăcați în costume populare, la biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, unde a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a călătoriei.

Apoi cu toții, ierarhi, preoți și credincioși, dar și autorități locale și județene din Cluj și Bistrița-Năsăud au pornit spre mănăstirea Nicula.

Spre deosebire de anii trecuți, pelerinii s-au oprit la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, Memorialul Gherla, unde s-au rugat pentru odihna veșnică a celor care au pătimit în închisori.

La poarta așezământului monahal de la Nicula au fost întâmpinați de starețul manastirii, arhimandritul Nicolae Moldovan, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, preoţi şi credincioşi.

Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de soborul de preoți și ierarhi, iar la final Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit tuturor pentru efortul lor de a parcurge și în acest an, pe jos, drumul din Gherla și până la Nicula.

De asemenea, i-a îndemnat să se apropie mai mult de cele spirituale și să se roage pentru pace și înțelegere în societate.

Pelerinii au parcurs aproximativ șapte kilometri dintre Gherla și Mănăstirea Nicula.

Acest pelerinaj pedestru este organizat de șapte ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Procesiunea amintește de marele pelerinaj din anul 1699, când icoana pictată de preotul Luca, din Iclod, și donată de nobilul Ioan Cupcea bisericii din Nicula a lăcrimat timp de trei săptămâni.

Liturghie arhierească de hram 

Miercuri, în ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama, și Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente