Trei cărți de cult din secolele 17 și 18 au intrat în patrimoniul Arhiepiscopiei Târgoviștei

Arhiepiscopia Târgoviștei a achiziționat la finalul lunii trecute trei cărți de cult din secolele 17 și 18, în urma unei licitații. 

Cărțile care au intrat în patrimoniul eparhiei sunt: Octoihul slavo-român, Chiriacodromion și Chiriacodromion sau Evanghelie învățătoare.

Octoihul slavo-româno a fost editat în anul 1706 la Râmnic de Spătarul Țării Românești Mihai Cantacuzino în vremea Sf. Constantin Brâncoveanu. Cartea de colecție are o însemnare olografă a lui Cantacuzino și un sigiliul inelar.

Chiriacodromion (Calea Domnului) este ediție princeps a lui de Mihail Ștefan, publicată la Bălgrad (Alba Iulia) în anul 1699, sub patronajul Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, cartea este o piesă rară, de colecţie.

Chiriacodromion sau Evanghelie învățătoare datează din timpul celei de a doua domnii a lui Constantin Mavrocordat în Țara Românească, fiind prima cazanie românească tipărită la București în anul 1732.

Volumele vor fi înregistrate în colecția de carte veche a Muzeului Arhiepiscopiei Târgoviștei din cadrul Reședinței eparhiale.

Foto credit: Arhepiscopia Târgoviștei


Știri recente