Traduceri și manuscrise ale „Leastviței”

„Scara Dumnezeiescului Urcuș” a Sfântului Ioan Sinaitul este una dintre cele mai importante lecturi filocalice din timpul Postului Mare. „Leastvița” , așa cum a fost denumită după termenul slavon, a fost tradusă în mai multe limbi și de foarte devreme în limba română. Prima traducere datează de la începutul secolului al XVII-lea și a fost făcută de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei. A fost un moment de răscruce pentru Ortodoxia Românească.

Arhim. Policarp Chițulescu, director al Bibliotecii Sfântului Sinod, a menționat că această traducere a fost realizată în perioada în care Sf. Varlaam al Moldovei a fost egumen la mănăstirea Secu, 1603-1613, iar un studiu recent arată că sfântul mitropolit s-a inspirat după o variantă slavonească.

Pătrunderea Leastviței pe teritoriul țării noastre s-a făcut prin scrierile slavone și grecești. La Biblioteca Sfântului Sinod există primul manuscris slavon al „Scării” Sfântului Ioan Sinaitul. Acesta a fost achiziționat în anii †™60 de la Anticariatul de Stat.

Biblioteca Sfântului Sinod găzduiește mai multe manuscrise ale operei Sfântului Ioan Sinaitul, „Scara”.

„Ediția imprimată de monahii nemțeni în 1914 a avut o bună circulație, exemplare din această lucrare se găsesc în mai toate bibliotecile țării, mai ales în cele mănăstirești. Formulele Blagoslovește părinte arată de asemenea că Scara era citită în cadrul cultului”, a mai arătat Arhim. Policarp Chițulescu.

Există și traduceri contemporane ale Scării.

„O traducere de referință a scării Sf. Ioan în limba română îi aparține pr. Dumitru Stăniloae, lucrare inclusă în Filocalia nr. 9, există o traducere a scării făcută de Mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu, există și un manuscris contemporan copiat de protosinghelul Gherasim Negulescu de la Cheia care se păstrează la reședința Palatului Patriarhal”, a mai spus Arhim. Policarp Chițulescu pentru TRINITAS TV.

Numele Sfântului Ioan Scărarul, Cuviosul pe care-l cinstim în săptămâna a patra a Postului și duminică, se confundă cu cel al operei sale. Lucrarea sa este călăuză a monahilor nevoitori dar și a oricărui creștin care caută mântuirea.

Comentarii Facebook


Știri recente