Tradiţii de Sânziene, la Muzeul Satului

Muzeul Satului organizează în data de 24 iunie un Târg de Sânziene.

„Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenție tradițiile și obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniței din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea și participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creație: coronițe și cusături românești”, anunţă organizatorii.

Accesul la târg se face cu plata biletului de intrare în muzeu. Cei care vor veni îmbrăcați în ie/cămașă românească vor avea intrarea gratuită.

„Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este Ziua internațională a Iei”.

Programul zilei cuprinde ateliere de cusături (Gospodăria Sanţ), un atelier de coroniţe de flori – participare gratuită (Câmpu lui Neag) şi târgul propriu-zis.

În momentul participării la evenimentele din incinta muzeului (târguri, ateliere, expoziții), anunţă organizatorii, publicul trebuie să respecte următoarele reguli:

  • Purtarea măștii de protecție pe toată durata evenimentului;
  • Verificarea temperaturii la intrarea în muzeu (unde se află aparate de tip termo scannere); În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C este interzisă participarea la eveniment;
  • Spălarea și dezinfectarea mâinilor ori de câte ori este nevoie;
  • Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;
  • Evitarea formării de grupuri;
  • Vizionarea spectacolelor folclorice folosind spațiile din gradenele de lângă scenă marcate;
  • Participarea la ateliere de creație respectând regulile de distanțare fizică; însoțitorii sunt rugați să folosească căile de acces marcate și să păstreze distanța socială;
  • Aruncarea măștii la gunoi în recipiente separate, marcate corespunzător.

Foto credit: Muzeul satului

Comentarii Facebook


Știri recente