Tradiție bucovineană în orașul Wiener Neustadt din Austria

Credincioșii ortodocși români care locuiesc în orașul Wiener Neustadt din Austria au avut bucuria de a avea în mijlocul lor în ziua de duminica, 6 mai, un grup de 45 de bucovineni. Aceștia au venit însoțiți de primarul localității Ciocănești, D-l Gheorghe Tomoioagă și de părintele lor duhovnicesc. De dimineață au participat la slujba Sfintei Liturghii, unde au cântat răspunsurile cuvenite și câteva pricesne, înfrumusețând astfel sfânta slujbă oficiată de Pr. Mihai Țehanciuc, venit cu acești credincioși din Bucovina și de către Pr. Emanuel Nuțu de la biserica ortodoxă română din Viena, care se ocupă de organizarea acestei comunități în plină dezvoltare, dar deocamdată filie a parohiei românești din Viena.

Îmbrăcați în portul tradițional, cu chipuri senine care radiau bucurie și pace, credincioșii din Bucovina s-au rugat împreună cu românii care trăiesc departe de casă și apoi au arătat felul în care ei știu să păstreze pe lângă credința ortodoxă și tradițiile și obiceiurile primite de la străbuni. Astfel, după Sf. Liturghie, într-un cadru minunat, înverzit și înflorit, pus la dispoziție de călugării mănăstirii Neukloster, au prezentat românilor și austriecilor care erau de față ceea ce știu să facă pentru a se putea bucura sincer la marile sărbători. Au prezentat ouăle încondeiate de mâinile harnice și binecuvântate ale gospodinelor, au împărțit colacii ținuți cu sfială pe prosoape țesute la mână, au dăruit tradiționala pască și ouă roșii, ciocnind după tradiție cu toți cei prezenți și mărturisind Învierea lui Hristos.

Nu a lipsit și cântecul, Balada lui Ciprian Porumbescu, sau Ciocârlia, cântate cu multă sensibilitate la vioară și nai, sau alte cântece tradiționale care au făcut să curgă lacrimi de dor sau emoție pe fețele românilor. Cei prezenți s-au bucurat și de un moment literar, Michael Cuțui și Ionela Flood, doi scriitori neobosiți în a promova frumosul, dragostea și parfumul limbii române mai ales celor departe de casă, prezentându-și lucrările și citind pasaje sau versuri care îndeamnă la iubire și unitate.

Au fost prezenți și doamna Consul general Mihaela Gabriela Folfă, D-l Ioan Godja, președintele Asociației Unirea, care a făcut posibilă această minunată zi și mulți credincioși ai comunității, care au arătat ospitalitate și recunoștință față de oaspeții bucovineni.

Comentarii Facebook


Știri recente