Tradiția Pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Tradiția de a aduce la Iași, cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, moaște ale altor sfinți a fost instituită în anul 1996 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În acel an, sute de mii de pelerini s-au putut închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse din Patras, Grecia.

În anul 2000, credincioșii s-au rugat la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. În 2001, la Iași a fost adus de la Volos – Grecia, Brâul Maicii Domnului, iar în 2002, moaștele Sfântului Ioan Casian, de la Marsilia – Franța.

Un an mai târziu, în 2003, credincioșii s-au putut bucura de cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de mir, a cărui raclă a fost adusă de la Tesalonic.

În anul 2004, cu ocazia anului omagial „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 500 ani de nemurire”, a fost adus un fragment din Sfânta Cruce, de la Mănăstirea „Panaghia Soumela” din Veria – Grecia. Tot din Veria, însă, de la Catedrala „Sf. Ap. Petru și Pavel”, au fost aduse, în 2005, moaștele Sfântului Apostol Pavel.

Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2006, s-au aflat și cele ale Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, aduse din Eghina, Grecia.

Pelerinii s-au putut închina, în anul 2007, și la părticele din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea „Varlaam”, din Complexul Meteora din Grecia.

Întrucât în anul 2008 s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, în acel an, la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost aduse spre închinare și moaștele acestuia.

2009 a fost anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al Sfinților Capadocieni. Cu acest prilej, alături de moaștele Cuvioasei Parascheva au fost așezate și moaștele Sfântului Vasile cel Mare, de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din vecinătate.

În 2010, românii s-au putut închina și la moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos.

În 2011, la sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei au fost aduse, din Grecia, moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei. Anul trecut pelerinii l-au cinstit pe Sfântul Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, ale cărui moaște au fost aduse de la Mănăstirea Kitaev din Ucraina.

Generalizarea în țara noastră a cultului Sfintei Cuvioase Parascheva a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită și data de prăznuire, 14 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente