„Toți ne socotim păcătoși, dar nu putem fi de acord cu păcatul” – Episcopul Sofronie recomandă ocrotirea familiei

Episcopul Sofronie al Oradiei și-a exprimat susținerea față de inițiativa cetățenească din 6-7 octombrie și punctul de vedere referitor la ocrotirea familiei ca instituție sacră, instituție sub care Biserica nu poate binecuvânta păcatul.

„Păcatul sub orice formă nu poate fi binecuvântat de Biserică, în schimb, pe fiecare păcătos în parte Biserica îl așteaptă, îl binecuvintează și dorește să-l ajute să scape de robia păcatului și a patimilor”.

Fiind întrebat dacă Referendumul nu contrazice principiul suprem al creștinismului, dragostea, Episcopul Sofronie a făcut distincția clară între înțelesurile cuvântului dragoste: 1. Dragostea adevărată, iubire fără conotație pătimașă (gr. agapis) și 2. Dragostea pătimașă, carnală (gr. eros).

Preasfinția Sa a spus că „în creștinism există căsătoria pentru ca aceste pofte carnale să fie călăuzite spre ceea ce Dumnezeu a lăsat, adică nașterea de copii”.

„Din punct de vedere eclesial, orice relație carnală care este în afara căsătoriei și care nu privește procrearea, chiar și în cadrul familiei, este socotită o alunecare de la împlinirea poruncii lui Dumnezeu”.

Referitor la dragostea față de o minoritate, chiriarhul Oradiei a subliniat că „Biserica nu lucrează cu comunități (…) Biserica se adresează omului, persoanei umane”:

„Mântuitorul nu s-a răstignit pentru o categorie socială, nu s-a răstignit doar pentru bărbați sau doar pentru femei, pentru bogați sau pentru săraci, ci pentru întreaga umanitate. Jertfa lui Hristos privește pe fiecare om în parte. El s-a răstignit pentru fiecare om”.

La fel și dragostea Bisericii este arătată pentru fiecare om în parte.

Toți ne socotim păcătoși

„În ce privește cuvântul păcătos, nu suntem ipocriți. Nu vrem să se înțeleagă că îi socotim pe cei din afara noastră ca păcătoși”, a explicat PS Sofronie.

„Noi înșine, fiecare, ne socotim păcătoși”, a subliniat ierarhul făcând referire la cuvintele pe care ortodocșii le rostesc la primirea Împărtășaniei: „Cred, Doamne și mărturisesc, că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu, Care ai venit în lume sa mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu”.

„Toți ne socotim păcătoși și luptăm cu păcatul, însă nu putem fi de acord cu el. Biserica a fost și este întotdeauna pentru reabilitarea celor păcătoși, care înseamnă, în primul rând, părăsirea păcatului”, a încheiat Episcopul Oradiei.

Preasfinția Sa a vorbit despre raportarea Bisericii la păcat la Radio Vocea Evangheliei din Oradea. Ierarhul a oferit o serie de interviuri punctuale referitoare la inițiativa prin care se dorește definirea familiei în Constituție.

De asemenea, Episcopul Sofronie a transmis credincioșilor prin intermediul site-ului oficial al Eparhiei îndemnul de a-și exprima dreptul la vot prin participarea la Referendumul din 6-7 octombrie.

Foto credit: Episcopia Oradiei

Comentarii Facebook


Știri recente