Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului a vorbit sâmbătă pelerinilor de la Patriarhie despre vocaţia sfinţeniei.
După liturghia oficiată în cinstea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a explicat că această vocaţie este universală, fiecare dintre noi având chemarea de a dobândi sfinţenia.
„Asta nu o spunem noi, ci e de la Dumnezeu şi o spune Sfânta Scriptură”, a subliniat ierarhul.
Înaltpreasfinţia Sa a oferit numeroase exemple biblice în care este prezentat îndemnul la sfinţenie şi a remarcat că acest sfat se regăseşte în numeroase locuri din Sfânta Scriptură.
În acest sens, ierarhul a apelat la un dicton latin – repetiţia este mama învăţăturii – pentru a evidenţia modul pedagogic prin care Dumnezeu ne cheamă la sacralitate, la asemănarea cu El.
Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt.
– Levitic 11:44
Versetele scripturistice referitoare la sfinţenie sunt întotdeauna la modul imperativ, a semnalat Arhiepiscopul Calinic.
„Nu suntem întrebaţi: Vrei să fii sfânt sau nu? E imperativ: Fiţi sfinţi. Toţi sfinţii lui Dumnezeu au împlinit porunca, imperativul”.
„Este imperativ ca să ne sfinţim toţi în rugăciunile şi comuniunea cu sfinţii pe care îi cinstim, iar dvs şi noi, atunci când cinstim sfinţii facem un act de evlavie dumnezeiesc potrivit Sfintei Scripturi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Porunca iubirii
Pe lângă necesitatea sfinţeniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a evidenţiat în predica sa porunca iubirii pe care noi suntem datori să o îndeplinim.
„Nu ne va întreba Dumnezeu dacă am adunat stelele de pe cer, dar ne va întreba de ce am supărat pe fraţii noştri. Ne va întreba de ce nu am ajutat şi iubit pe aproapele nostru”.
„Iubirea frăţească va fi buchetul de aur, buchetul de flori şi de mireasmă cu care ne putem prezenta în faţa lui Dumnezeu, altfel nu vom avea trecere niciodată”, a subliniat ierarhul.
Liturghia a fost oficiată în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.
Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhiepiscopii Calinic al Argeşului, Casian al Dunării de Jos, Episcopii Sofronie al Oradiei, Veniamin al Basarabiei de Sud, Siluan al Ungariei, Mihail al Australiei şi episcopii vicari patriarhali Valaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul.
Manifestările liturgice dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, vor continua cu Slujba Privegherii, începând cu ora 18:00.
Duminică, liturghia închinată patronului spiritual al Bucureştiului va fi oficiată de Patriarhul Daniel în altarul de vară din apropierea Catedralei, având coslujitori majoritatea ierarhilor din Sinod.
Vezi mai multe fotografii în galeria foto!
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene