Topliţa: Episcopul Andrei a liturghisit la ctitoria primului Patriarh al României

Preasfinţitul Părinte Andrei a slujit luni la Mănăstirea Topliţa, ctitorită de Patriarhul Miron Cristea în satul natal.

Episcopul Covasnei şi Harghitei a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară, în prezenţa a 500 de credincioşi care au venit să-i aducă cinstire Sfântului Ilie, patronul spiritual al aşezământului monahal.

Curtea generoasă a permis prezenţa numărului mare de pelerini care au respectat normele impuse de autorităţi în contextul pandemiei.

Episcopul Andrei s-a rugat pentru încetarea pendemiei.

„Pentru comunitatea noastră românească din Episcopia Covasnei şi Harghitei, sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie i-a adunat astăzi, în curtea sfintei mănăstiri Topliţa Română, pe toţi binecredincioşii, pentru a-l ruga pe sfântul care s-a înălţat la ceruri să mijlocească în faţa tronului ceresc pentru risipirea acestei ciume, a pandemiei, a COVID-ului, care a venit ca o plagă peste poporul nostru binecredincios”.

„L-am rugat pe Dumnezeu, în cadrul dumnezeieştei liturghii, cu rugăciunea ‘Noua epidemie’ şi apoi l-am rugat pe Tatăl cel Ceresc să păstreze în sufletele românilor tradiţiile şi obiceiurile noastre creştineşti şi româneşti de pe valea Mureşului Superior”, a spus Episcopul Covasnei şi Harghitei, informează Agerpres.

Mănăstirea Topliţa

Biserica Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie” a fost construită în anul 1847, de preotul Gheorghe Ujică, ca biserică parohială în comuna vecină Stânceni.

După ce parohia Stânceni şi-a construit biserică nouă, în anul 1910, Patriarhul Miron Cristea a adus biserica din lemn în Topliţa şi a aşezat-o pe pământul natal, cu gândul de a întemeia o mănăstire, dar şi de a salva un valoros monument de arhitectură.

În anul 1923 au început lucrările la clopotniţă, precum și cele de împrejmuire a terenului. Stăreţia a fost construită din materialul casei în care s-a născut Patriarhul Miron Cristea.

Catapeteasma a fost refăcută, sculptată la München, şi pictată de George Russu.

Vechea catapeteasmă, cărţile de ritual scrise în chirilică şi vechile icoane ale bisericii se păstrează în Muzeul Mănăstirii.

Aşezământul monahal a fost sfinţit în 1928.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente