„Ţinutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc UNESCO

„Ţinutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc UNESCO, anunţă asociaţia cu acelaşi nume. Dosarul pentru acreditare a fost trimis anul trecut, la Paris, pentru a fi evaluat de specialiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Răspunsul va veni în cursul acestui an.

„Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi – renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului, au ‘ajuns’ pe birourile celor de la UNESCO şi urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei. Totodată, evaluatori (…) vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului şi importanţa sa globală”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Ţinutului Buzăului, Răzvan-Gabriel Popa, citat în comunicatul de presă transmis Agerpres.

După analiza dosarului, doi reprezentanţi UNESCO vor petrece 3 zile în Ținutul Buzăului și vor evalua inițiativa, verificând 101 criterii. Ca să obțină statutul, trebuie să fie bifate 99 dintre acestea.

Focul viu. Foto credit: Asociaţa Ţinutul Buzăului.

Statutul de geoparc va aduce numeroase beneficii zonei, au precizat oficialii asociaţiei.

„Buzău Land va deveni un teritoriu recunoscut pe plan internaţional, fiind promovat de UNESCO şi de reţeaua Europeană şi Globală a Geoparcurilor. Totodată, statutul de Geoparc Global va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură. Nu în ultimul rând, statutul ar aduce cu sine atragerea de investiţii în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaştere economică şi socială a unei zone rurale care, până acum, a fost ocolită de oportunităţi”, se menţionează pe site-ul asociaţiei.

Aplicația UNESCO are la bază un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București.

Ce este un Geoparc UNESCO?

Un Geoparc este un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională, în special valori geologice care sunt semnificative pentru istoria planetei noastre. Este un „Parc al Pământului”, unde patrimoniul natural și cultural local este folosit pentru a sprijini comunitățile. Cu alte cuvinte, este un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite sunt recunoscute de UNESCO.

În prezent, la nivel mondial, există 161 geoparcuri UNESCO în 44 de ţări. În România doar Ţara Haţegului are acest statut.

Foto credit: Asociaţia Ţinutul Buzăului

Comentarii Facebook


Știri recente