Tinerii și persoanele nevoiașe în atenția preoților clujeni

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiul Cluj-Napoca, luni, 23 septembrie 2013, a avut loc conferința preoțească de toamnă a preoților din protopopiatul Cluj II cu tema: Două imperative ale parohiei: activitățile cu tinerii și asistența socială.

Intensificarea misiunii preoților în privința tinerilor

Întâlnirea preoților clujeni a debutat de la ora 10:00, cu oficierea unei slujbe de Te-Deum, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă din piața Avram Iancu nr. 18 și a continuat în sala Nicolae Colan a unității de învățământ cu ședința propriu-zisă, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. În cadrul conferinței preoțești Părintele Mitropolit a vorbit despre importanța pastorației preoților în ceea ce-i privesc pe tineri și i-a îndemnat pe aceștia să desfășoare proiecte și programe dedicate lor, pentru a-i apropia mai mult de Biserică și de Dumnezeu. În această misiune trebuie să conlucreze și școala prin profesorii de religie, care au o responsabilitate în educarea tinerilor și formarea lor în spiritul valorilor moral creștine.

În vederea intensificării activității pastoral-misionare în privința tinerilor la nivelul parohiilor, Înaltpreasfințitul Andrei i-a îndemnat pe preoți să realizeze la nivelul parohiei un grup de tineret și să desemneze ulterior un reprezentant care să fie membru în Asociația Tinerilor creștini ortodocși de la nivelul protopopiatului. Totodată părintele Mitropolit a evidențiat și importanța derulării la nivelul fiecărei parohi a unor proiecte sociale pentru persoanele nevoiașe și familiile sărace fără venituri. În această misiune au fost îndemnați să se implice atât preoții slujitori și credincioșii, cât și tinerii care pot să dea o mână de ajutor pe măsura puterii lor.

Biserica în întâmpinarea tinerilor și a celor nevoiași

După cuvântul duhovnicesc al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în care a evidențiat importanța implicării preoților în activitățile cu tinerii, a urmat susținerea unui prim referat de către Pr. Claudiu Melean, de la parohia „Sfântul Alexandru”, din Cluj, care a vorbit despre rolul desfășurării în cadrul parohiei a unor activități catehetice și interactive menite să-i atragă pe tineri spre Biserică și spre cunoașterea lui Dumnezeu. Părintele Claudiu a vorbit în prezentarea sa și despre pericolele la care sunt expuși tinerii în ziua de azi, dar și modul în care Biserica poate interveni și îi poate ajuta pe tineri să treacă peste ispite și să rămână oameni credincioși. La final Părintele Melean a prezentat celorlalți preoți prezenți activitățile cu tinerii și cu cei mici ce sunt desfășurate în parohia „Sfântul Alexandru” de pe bulevardul Muncii.

Un al doilea referat a fost susținut de Părintele Claudiu Precup, de la Centrul de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare”, care a vorbit despre principiile după care funcționează asistența socială, modalitățile de prevenire a riscului social și despre categoriile de activități desfășurate de Biserică și implicit prin preoții misionari. Au urmat dezbateri și discuții pe tema propusă, iar la final au fost discutate și diferite probleme de ordin administrativ, pastoral și misionar la nivelul parohiilor clujene.

Conferințele preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Clujului se desfașoară în perioada 23 septembrie – 31 octombrie, în toate cele 9 protopopiate ale Eparhiei, potrivit Radio Renașterea.

Comentarii Facebook


Știri recente