O nouă ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului se desfășoară zilele acestea la Bistrița, după o întrerupere de șapte ani. La ceremonia de deschidere de vineri au participat toți ierarhii din Sinodul Mitropolitan.
Ceremonia de deschidere, moderată de Părintele Tudor Mudure, inspector de tineret al Arhiepiscopiei Clujului în județul Bistrița-Năsăud, a început cu intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de Grupul vocal „Synavlia”, cărora li s-au alăturat tinerii prezenți, urmat de o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sălajului.
„Cine să spiritualizeze acum viața românilor? Dumneavoastră să spiritualizați viața românilor și a celor din Mitropolia noastră!” i-a îndemnat pe tineri Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
„Cred că cel mai frumos salut care poate exista între noi este: Iisus, în mijlocul nostru! Ce poate să sune mai frumos?”, le-a spus participanților Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. „Să nu vă fie rușine să spuneți cu voce tare: Sunt creștin!”
Oficialul i-a înmânat o Diplomă de onoare Părintelui Inspector Tudor Mudure, pentru un deceniu de activitate rodnică în sprijinul tinerilor.
„Cu cât ne apropiem de Hristos, de Dumnezeu ca un Soare, cu atât ne apropiem și unii de alții. Cu cât ne îndepărtăm de Soare, ne îndepărtăm și unii de alții”, a fost mesajul Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.
Ceremonia a continuat cu un recital de pricesne susținut de familia preotului Ciprian Taloș din Cluj-Napoca. Tinerii au avut ocazia să se bucure și de cântece la chitară, interpretate de colegii lor. Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Românesc” și Grupul Vocal Folcloric „Valeria Peter Predescu”.
Sâmbătă, participanții la eveniment s-au rugat împreună la Mitropolitul Clujului, care le-a vorbit despre rugăciune, apoi au luat parte la conferința „Tinerețea – Timpul cu Hristos, vindecarea de vremuri”, susținută de pr. Constantin Necula și moderată de Dan Negru.
Ziua a continuat cu o serie de ateliere de educație non-formală și se va finaliza cu o Procesiunea Bucuriei, o manifestare publică a tinerilor.
Duminică, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, urmată de festivitatea de încheiere și un spectacol muzical pregătit chiar de o parte dintre participanți.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Bistrița, aflată la a doua ediție după o pauză de șapte ani, își propune să inspire tinerii să devină lideri activi în comunitățile lor și să contribuie la viața bisericească și socială.
Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa