Timpul petrecut în faţa ecranelor digitale afectează dezvoltarea copiilor. Care sunt recomandările OMS?

Copiii cu vârste între 2 şi 4 ani nu trebuie petreacă mai mult de o oră în faţa ecranelor digitale, iar cei sub un an nu ar trebui lăsaţi deloc în faţa unor astfel de dispozitive, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Noile recomandări privind activitatea fizică, comportamentul sedentar și somnul pentru copiii sub 5 ani au fost elaborate de un grup de experți ai OMS.

Ei au evaluat efectele somnului inadecvat asupra copiilor și timpul sedentar petrecut în faţa unor ecrane digitale sau în scaune și cărucioare.

Jocurile care implică activităţi fizice, reducerea timpului sedentar şi asigurarea somnului de calitate al copiilor va îmbunătăţi sănătatea lor fizica şi psihică, va ajuta la prevenirea obezităţii în copilărie  şi  a bolilor asociate mai târziu în viaţă, spune Dr. Fiona Bull de la OMS.


În prezent, peste 23% dintre adulți și 80% din adolescenți nu sunt suficient de activi din punct de vedere fizic.


De asemenea, OMS evidenţiază că anumite activităţi sedentare precum: cititul, interpretarea de cântece sau jocuri de tip puzzle sunt importante pentru dezvoltarea copiilor.

Potrivit recomandărilor OMS, copiii între 2-4 ani trebuie să fie implicaţi cel puţin 180 minute pe zi în jocuri care implică activităţi fizice;  să nu petreacă mai mult de o oră în faţa unui ecran digital şi să aibă activităţi sedentare de tip calitativ (citit, cântat etc).

De asemenea, OMS precizează că un copil între 1-2 ani trebuie să beneficieze de 11-14 ore de somn, iar pentru categoria de vârstă 3-4 ani somnul trebuie să fie între 10 şi 13 ore.

Organizația Mondială a Sănătății cu sediul central la Geneva a fost înființată în date de 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale.

OMS este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob.

Foto credit: Pixabay

Comentarii Facebook


Știri recente