Timp închinat lui Dumnezeu: Localitatea suceveană Rădășeni împlinește 600 de ani de atestare documentară

Localitatea Rădășeni din județul Suceava aniversează vineri, 16 februarie, 600 de ani de la prima atestare documentară. Seria de evenimente aniversare începe la ora 11:00 la Căminul Cultural din localitate. 

Numele de Rădășeni a fost pentru prima dată menționat într-un hrisov din 16 februarie 1424, pecetluit și semnat de Voievodul Alexandru cel Bun al Moldovei.

PS Timotei Prahoveanul: Localitate desprinsă din poveste

Despre istoria localității și credința locuitorilor a relatat, pentru Basilica.ro, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, fiu al Rădășenilor: „Despre această localitate s-a spus că este desprinsă dintr-o poveste, poate și pentru frumusețea așezării, pentru livezile care o înconjoară, pentru istoria și credința oamenilor”.

„Ștefan Tomșa, viitor domn al Moldovei, a învățat carte în acest sat. Se spune că exista atunci o școală preoțească unde învățau Liturgică și Muzică viitori slujitori ai Bisericii din zona respectivă. Satul a avut legături puternice cu Mănăstirea Slatina, pe moșia căreia s-au aflat o vreme.”

„În 600 de ani de istorie bazată pe documente, care este de fapt mai bogată și înainte de actul domnesc din vremea lui Alexandru cel Bun, rădășenii au cunoscut bucurii și tristeți, cum au fost și cele ale unor rupte crâncene care s-au dat în apropiere de Baia vechea capitală a Moldovei, care se află a o zvârlitură de băț – doar la câțiva kilometri depărtare”, a precizat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Localitatea care l-a ajutat pe starețul Cleopa Ilie

„Din istoria mai recentă a localității ne aducem aminte de popasurile Arhimandritului Cleopa Ilie, care le-a cerut credincioșilor din Rădășeni să-l ajute după ce Sihăstria trecuse prin flăcări. 50 sau 60 de căruțe s-au îndreptat către Sihăstria, încărcate cu de toate, după rugămintea vestitului arhimandrit Cleopa Ilie, care a păstrat o legătură cu satul până la sfârșitul vieții lui”, a povestit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În 2021, PS Timotei Prahoveanul, fiu al localității Rădășeni, a fost unul din cei șapte ierarhi care au resfințit Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din comună, unde se păstrează o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Portărița” din Muntele Athos. Sursa foto: Ziarul Lumina

„Într-una din mărturisirile păstrate în cărțile care s-au publicat și care au o parte din cuvântările rostite de el, Părintele Cleopa spunea că nu uită ziua când a liturghisit la Rădășeni, că a ieșit cu Sfintele Daruri până la clopotniță – atâta popor era – și că nu a văzut nicăieri colaci atât de mari ca la Rădășeni – colaci cât roata unei căruțe.”

„Alături de părintele Cleopa, au mai poposit la Rădășeni alți oameni sfinți. Paisie Olaru este unul dintre ei, care a venit de multe ori în casa ieromonahului Gherasim Câmpanu, unul dintre cititorii de nădejde ai Sihăstriei, care a devenit el însuși la un moment dat monah și chiar duhovnic al părinților Cleopa și Paisie”, a continuat părintele episcop vicar.

„Peste 20 de ierarhi au poposit la Rădășeni, iar ctitoriile lor de la Sihăstria, Icoana, Vorona, Agapia Veche, Slatina și din alte locuri sunt modele pentru generațiile de atunci și de acum. La începutul veacului al XX-lea, în chip minunat, o icoană pictată la Muntele Atos a ajuns la Rădășeni. Și-a dorit să rămână pentru totdeauna acolo, în Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel.”

„600 de ani înseamnă un timp închinat lui Dumnezeu sau, cu alte cuvinte, prezența lui Dumnezeu în istorie și în viața oamenilor din această localitate”, a mai spus despre satul natal Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.


Localitatea Rădășeni este situată la 3 kilometri distanță de Fălticeni. Până în ziua de astăzi, este cunoscută pentru fructele cultivate de locuitori în livezile din zonă.

Vezi și:

Sursa foto: Doxologia.ro

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente