PS Timotei Prahoveanul la sfinţirea bisericii din localitatea natală Rădăşeni: Dumnezeu este un prieten care nu trădează

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni, județul Suceava, a fost sfinţită duminică de şapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Sfinţirea a avut loc ca o încununare a lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară, executate la lăcaşul de cult.

Cuvântul la Sfânta Liturghie din Duminica slăbănogului de la Vitezda a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, născut în Rădăşeni şi unul dintre ctitorii bisericii sfinţite în 23 mai 2021.

Singurătatea

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a subliniat că una dintre problemele lumii de astăzi este singurătatea şi a oferit un set de recomandări în acest sens.

„Această evanghelie are un mesaj mai mult decât actual. Printre marile boli ale lumii de astăzi, pe lângă suferinţe cumplite, pandemii care ar putea apărea printre suferinţe care par a fi netratabile, una dintre problemele cu care se confruntă omenirea este singurătatea oamenilor de rând care nu mai au pe nimeni”.

„Dar şi singurătatea oamenilor mari, a celor care sunt înconjuraţi de prieteni nesinceri de multe ori, de conjunctură care apar, dar dispar îndată ce îşi împlinesc gândurile, care dispar atunci când omul nu mai reprezintă un interes pentru el”.

„Singurătatea pe care o întâlnim, de care auzim, despre care vorbesc canalele media, strigă către Dumnezeu. Este singurătatea pe lângă care adeseori trecem indiferenţi cu toţii. Nu suntem preocupaţi decât de propria noastră persoană. Omul de lângă noi, omul aflat în suferinţă nu reprezintă pentru noi un interes”.

„Învăţăm din Evanghelia de astăzi că atunci când nu mai avem pe nimeni să ne punem nădejdea în Dumnezeu. Dumnezeu este de fapt singurul şi credinciosul nostru prieten. Un prieten care nu trădează”.

„Un mare ierarh spunea: dacă nu ai om, Îl ai pe Dumnezeu. Ori să-L ai pe Dumnezeu caută prietenia cu El, pentru că prietenia cu El este o prietenie veşnică”.

Ierarhul s-a rugat Mântuitorului Hristos să alunge singurătatea din lume, singurătatea din oameni, tristeţile şi mâhnirile şi să aducă pacea şi bucuria Lui aşa cum a adus-o la scăldătoarea din Vitezda atunci când a venit în ajutorul unui om bolnav.

Icoana Maicii Domnului „Portărița”

Odată cu restaurarea bisericii a fost restaurată şi Icoana Maicii Domnului „Portărița”, pictată în Sfântul Munte Athos și adusă acolo în urmă cu un secol.

Icoana fost restaurată recent la Atelierele Patriarhiei Române pe cheltuiala Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul.

Mai multe informaţii despre această icoană sunt disponibile aici.

PS Timotei Prahoveanul a oferit bisericii din localitatea natală o cruce de binecuvântare din partea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto credit: captură video Youtube / Trinitas TV


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente