Timișoara și-a cinstit fostul mitropolit, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Catedrala din Timișoara și-a serbat luni și marți al doilea hram, cinstindu-l pe Sfântul Ierarh Iosif de la Partoș prin slujbe și o procesiune cu sfintele sale moaște.

Luni, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a oficiat slujba vecerniei la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, care are această sărbătoare ca al doilea hram. Slujba a fost urmată de o procesiune cu moaștele sfântului în jurul catedralei mitropolitane.

La procesiune au participat doar clerici și monahi, pentru a respecta condițiile prelungirii stării de alertă. Credincioșii au asistat de pe scările catedralei.

Marți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie la catedrală alături de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Episcopul Vicar Emilian Crișanul a vorbit în omilia zilei despre viața sfântului și a îndemnat credincioșii să-și practice credința, chiar dacă vremurile par nefavorabile acestui lucru.

La sărbătoare au participat oficialități locale și județene, dar și reprezentanți ai mediului academic din Timișoara.


Cuviosul Iosif era de neam românesc, născut într-o familie de vlahi din Ragusa (Dubrovnikul de azi, în Croația). A fost ales mitropolit de credincioșii bănățeni și întronizat în 1650, când avea 80 de ani, fiind vestit în toate ţările balcanice şi cinstit ca sfânt în viaţă.

Odată, stând în fața bisericii cu Sfintele Taine în mâini, acesta a stins cu rugăciunea sa focul care cuprinsese partea de vest a Timişoarei. Înainte de sfârșitul vieții s-a retras la Mănăstirea Partoş.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente