Timișoara: Mitropolitul Ioan a pomenit victimele deportărilor în Bărăgan

Mitropolitul Banatului a comemorat sâmbătă, la Timișoara, victimele deportărilor în Câmpia Bărăganului, cea mai mare acțiune de dislocare forțată din istoria contemporană a României.  

Ierarhului i-au fost alături în slujire preoți de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Slujba a avut loc la monumentul Deportaților în Bărăgan din Parcul Justiției.

Au participat oficialități locale și județene, oameni de cultură, membri ai Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, precum și urmași ai celor care au avut de suferit de pe urma acestei acțiuni a regimului comunist.

După slujbă au urmat alocuțiuni ale persoanelor și familiilor deportate.

Organizatorul evenimentului a fost Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan. Aceasta a fost înființată în 1990 și, în 1996, a ridicat Monumentul Victimelor Deportării în Parcul Justiției din Timișoara.

Organizația are ca scop, împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din Turnu-Severin, să păstreze vie memoria deportării prin editare de cărți, arhivare de documente, ridicare de monumente și organizarea de simpozioane și comemorări.


Mitropolitul Banatului și părinții de la Caatedrala Mitropolitană au comemorat victimele deportărilor în Câmpia Bărăganului sâmbătă, 18 iunie 2022. Foto: Mitropolia Banatului

În 18 iunie 1951, de sărbătoarea Rusaliilor, pe fondul conflictului apărut între liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin, și cel de la Belgrad, Iosif Broz Tito, a început deportarea în Câmpia Bărăganului a 44.000 de persoane din peste 200 de localități de la frontiera României cu Iugoslavia. Ziua a fost declarată, în 2020, Ziua Victimelor Deportării.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente