Te Deum la Catedrala Patriarhală

În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, la 18 decembrie 2012, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Cu această ocazie, în Catedrala Patriarhală, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Patriarhului României.

Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a Înaltpreasfințitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitului Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitului Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a membrilor Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și în prezența a numeroși protopopi, profesori de teologie, preoți și credincioși mireni.

La finalul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de felicitare cu prilejul acestui moment festiv în care a elogiat activitatea desfășurată de Biserica Ortodoxă Română sub păstorirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Ați arătat în zona voievodală recunoștință față de contribuția voievodului strălucit al Ortodoxiei românești și universale, Ștefan cel Mare, și a duhovnicului său. Ați arătat că se întrepătrund deodată vocația de apărare a patriei și a credinței prin voievodul strateg și prin strategia spirituală a duhovnicului. De aceea, ați propus Sfântului Sinod ca Voievodul Moldovei să fie așezat după cuviință în calendar, dar nu fără duhovnicul său. Prin aceasta ați reamintit că în simfonia iubirii de patrie nu este suficient să fi conducător doar pentru treburile sociale și vremelnice, însă atunci când ai și sfatul duhovnicului poți să descoperi mai bine vocația unui popor creștin cum este poporul român”.

În continuare, Patriarhul României a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite: „Este o mare înțelepciune când recunoaștem ajutorul și lucrarea lui Dumnezeu în viața persoanelor și popoarelor pentru că toată darea cea bună și tot darul vine de la Dumnezeu, Părintele luminilor. În sfinți se arată lucrător harul lui Hristos la care se adaugă nevoința, râvna și dragostea fiecărui nevoitor. Mulțumim tuturor celor prezenți aici și ne rugăm Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul să ne ajute în continuare să putem continua lucrările începute și să le sporim, cea mai importantă lucrare în această perioadă este zidirea sufletelor prin harul Preasfintei Treimi și deodată cu aceasta zidirea Catedralei Mântuirii Neamului care este o necesitate liturgică și un simbol al evlaviei și demnității poporului român”.

În Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, a urmat un scurt moment festiv, prilej cu care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit tuturor celor prezenți Pastorala la Sărbătoarea Nașterii Domnului 2012, intitulată „Pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”.

Comentarii Facebook


Știri recente