Târnosiri de biserici în Hunedoara

În data de 05 octombrie 2013, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie în filia Ohaba-Ponor a parohiei Ponor, Protopopiatul Petroșani. Cu această ocazie a târnosit biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților, alături de un ales sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Diac. Sergiu Nicolae Succurro.

Biserica datează din anul 1846, în decursul anilor având parte de mai multe restaurări. Astfel, în anul 2011 prin strădania Preacucernicului Părinte Blentea Adinel și a tuturor credincioșilor din parohie, bolta și acoperișul au fost refăcute în totalitate, urmând ca în anul 2012 să fie înfrumusețată cu o nouă pictură, iar în anul 2013 să fie reînoită și în exterior.

Pentru strădanile depuse în restaurarea bisericii alături de credincioșii săi, Preacucernicul Părinte Blentea Adinel a fost ridicat în treapta de iconom.

În Duminica a 20- a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din filia Cerbia a parohiei Zam, Protopopiatul Deva. Bucuria prezenței Preasfinției Sale, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a fost încununată de târnosirea bisericii cu hramul „Buna Vestire†™†™.

Biserica datează, conform unei inscripții de pe clopot, din anul 1482, fiind strămutată din satul Visca, județul Hunedoara. Trecerea vremii a făcut ca locașul de cult să suporte mai multe restaurări. Începând cu anul 2011, prin strădania preotului paroh Farcău Remus Vasile și a credincioșilor săi biserica a fost acoperită cu un acoperiș nou, cât și cu instalație de curent pe cupru, consolidându-i-se fundația și apoi fiind placată cu piatră. Totodată, biserica a fost înzestrată cu o nouă Sfântă Masă și cu veșminte și obiecte liturgice necesare desfășurării cultului.

La final, Preasfinția Sa, a mulțumit tuturor pentru eforturile depuse în înoirea locașului de cult ridicând în treapta de iconom pe Preacucernicul Părinte paroh, Farcău Remus Vasile.

De asemenea, în data de 07 ocrombrie 2013, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia Curechiu, Protopopiatul Brad. Aici a târnosit biserica cu hramul „Înălțarea Domnului†™†™ care datează din anul 1871. Începând cu anul 2010, sub păstorirea preotului Călin Cioară-Trif la biserică s-au înfăptuit importante lucrări, atât în interior cât și în exterior, precum și dotarea ei cu mobilier nou.

La finalul slujbei, Preasfinția sa, mulțumind celor împlicați în lucrările de restaurare a bisericii a ridicat în treapta de iconom pe Preacucernicul Părinte Cioară-Trif Călin.

Comentarii Facebook


Știri recente