Târnosirea bisericii din Medieş Vii, jud Maramureş

Duminică, 7 august 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a târnosit biserica din Parohia Medieş Vii, Protopopiatul Satu Mare. Din soborul de slujitori au făcut parte preot Mihai Feher, protopop de Oaş, preot Nicolae Costin, parohul bisericii, preoţi din parohiile învecinate şi preoţi invitaţi din ţară, notează site-ul oficial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Cu ocazia târnosirii, locaşul de cult a primit şi un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre semnificaţia slujbei sfinţirii unei biserici, ce rol au rugăciunile care se citesc cu această ocazie şi ce însemnătate are fiecare etapă a târnosirii.

Slujbă de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

Preotul paroh, care slujeşte aici de 5 ani, a fost distins de Preasfinţia Sa cu dreptul de a purta brâu roşu, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

***

Comunitatea creştinilor ortodocşi din Medieş Vii este formată din 120 de persoane, care, abia în 1952 şi-au zidit propria biserică, din piatră şi chirpici, până atunci făcând, duminică de duminică, cale de 7 km pentru a se ruga la bisericile la care au fost arondaţi de-a lungul timpului. Din anul 2000, Medieş Vii a devenit parohie de sine stătătoare, după ce, din anul 1952 a fost filie la câteva parohii vecine.

Biserica are un iconostas sculptat şi trei clopote, aşezate în turnul clopotniţă.

Degradarea bisericii a impus lucrări de strictă urgenţă, acestea fiind începute  începute în anul 2014.

Pictarea bisericii a fost realizată, pentru prima dată, între anii 2015-2016, când a fost renovată şi catapeteasma, de către pictorul Sorin Spiridon Gâtu din Gherla.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente