Târnosirea bisericii din lemn de la Anghelești, restaurată la Muzeul Satului Vâlcean Bujoreni

La Muzeul Satului din Râmnicu Vâlcea se află în stadiu de conservare cea mai veche biserică de lemn din Țara Românească. Finalizarea lucrărilor de restaurare a monumentului eclesial de la Anghelești-Pietrari, întreprinse în perioada 2009-2013, va fi încununată de resfințirea bisericii, sâmbătă – 19 octombrie 2013, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni. Sfânta Liturghie și slujba de târnosire a celei mai vechi biserici de lemn din Țara Românească va fi oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La acest eveniment sunt invitați să participe oficialități de stat, locale și centrale, personalități ale culturii vâlcene, reprezentanți mass-media, preoți și credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea, din eparhie și din țară.

„Între anii 2009-2013, Fundația HAR din București, în parteneriat cu Muzeul Județean ‘Aurelian Sacerdoțeanu’ Vâlcea, cu sprijinul financiar al programului „eea grants” (finanțat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein și Norvegiei) și al Asociației Fondului Cultural Național, a strămutat și restaurat la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni biserica de lemn-monument istoric de la Pietrari-Anghelești, județul Vâlcea. Cercetările întreprinse asupra monumentului au pus în evidență faptul că județul Vâlcea este astăzi beneficiarul celei mai vechi biserici de lemn atestate din Țara Românească, lăcaș de cult ortodox unic în momentul de față prin arhitectura sa”, a precizat Gheorghe Dican, directorul Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Vâlcea.

După cum reiese din cele două pisanii de pe grinda centrală, dintre pronaos și naos, biserica a fost prima dată ctitorită la sfârșitul veacului al XVI-lea, având hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, apoi, la 1655, a fost strămutată și rectitorită de „Popa Vasilie cu satul” într-o localitate din apropierea Pietrarilor.

În 1737, această biserică de lemn a fost din nou strămutată, de data aceasta în cătunul Anghelești al satului Pietrari, de către Preotul Gheorghe și a primit al doilea hram „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Monumentul a fost salvat de la dispariție datorită eforturilor și experienței deosebite ale regretatului director și coordonator de proiecte al Fundației HAR, sculptorul și restauratorul Alexandru Nancu. În lunile august-octombrie 2013 au fost reintegrate în biserica de la Pietrari și restaurate cele două timpane cu frescă pictată, ce fuseseră extrase cu ocazia demontării bisericii, în anul 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente